Afzender: vde@felix.meritis.nl

Contactpersoon: Joyce Hamilton

Europa splijtzwam onder sociaal-democraten

Datum: 10 april 2001

Het manifest over Nieuw Federalisme, onlangs opgesteld door een groep sociaal-democraten in het Europees Parlement lijkt haaks te staan op wat een van de belangrijkste gezagsdragers in de eigen partij voorstaat. Staatssecretaris van Europese Zaken Benschop stelde afgelopen zaterdag in het NRC nog dat hij een discussie over een einddoel voor Europa absurd vindt. Daarmee spreekt hij niet alleen eerdere uitspraken van zichzelf tegen, maar ondermijnt hij ook het initiatief van het manifest. Op 10 april zullen in Felix Meritis Europarlementariërs, Joost Lagendijk (Groen Links) en Jan-Kees Wiebenga (VVD), Max van den Berg - een van de opstellers van het document - confronteren met hun kritiek.

Onlangs heeft de Spinelli-groep, bestaande uit met name sociaal-democratische Europarlementariërs, in een manifest kritiek geuit op de magere resultaten van de IGC in Nice en een toekomstvisie voor Europa ontvouwd. Doel daarvan is een verstrekkend politiek initiatief te stimuleren om tot een nieuw federalisme te komen en Europa dichter bij de burger te brengen.

Het pleidooi van de Spinelli-groep is om op Europees niveau een nationale bestuursvorm in te voeren, dus met een eigen regering (Europese Commissie), premier en president. Het is echter de vraag hoe nieuw dit 'Nieuw Federalisme' is. Is het geen oude wijn in nieuwe vaten? Voor de volledige tekst van de Spinelli-groep kunt u terecht op onze website: www.democratisch-europa.nl.

Het debat op 10 april bouwt verder op het succesvolle Lagerhuis-debat tijdens de manifestatie Voice of Civil Europe op 16 december j.l., waar reeds gediscussieerd is over de keuze tussen intergouvernementele en federatieve vorm van samenwerking in Europa. Een verslag hiervan is eveneens te vinden op www.democratisch-europa.nl.

Vereniging Democratisch Europa

Keizersgracht 324

1016 EZ

Amsterdam

Telefoon: 020-6262321