Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van maart 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Di 10-04-2001 Nauwkeurigheid in spraakklankmodellen

15:30 uur Drs. J.M. de Veth (Letteren)

Titel proefschrift: On Speech Sound
Model Accuracy
Promotor: Prof. dr. L. Boves

Het proefschift van drs. De Veth handelt over modellering van spraakklanken. Hij analyseert eerdere publicaties op dit gebied. Deze publicaties omvatten vier verschillende gebieden in spraakklankmodelen: systeemidentificatie van het menselijk spraakproductie-systeem, automatische sprekerherkenning in realistische omstandigheden en kanaal-normalisatie en ruisrobuustheid voor automatische spraakherkenning. Gemeenschappelijk kenmerk van deze publicaties is dat er een zo groot mogelijke nauwkeurigheid van spraakklankmodellen wordt nagestreefd.
Uit de analyse van de promovendus blijken er vier verschillende typen discrepanties tussen aannamen en obeservaties te zijn, waaronder de aanwezigheid van irrelevante variatiebronnen tijdens de training van modelparameters en de toepassing van het model. Voor elk types discrepantie geldt dat de nauwkeurigheid van het spraakklankmodel meer wordt aangetast naarmate er minder exact wordt voldaan aan de gemaakte aannamen. Drs. Veth stelt dat het belangrijk is na te gaan of de eigenschappen van spraakklankparameters na toepassing van robuusttechnieken - bedoeld om de robuustheid van een automatische spraakherkenner te vergroten wanneer er achtergrondgeluid aanwezig is - goed passen bij de aannamen die op andere plaatsen in het herkensysteem worden gebruikt.
Johan de Veth (Nijmegen) is onderzoeker op de Afdeling Taal en Spraak van de KU Nijmegen.