N.V. NOM
Van Swietenlaan 25/2
Postbus 424
9700 AK Groningen
Tel.:
Fax:
E-mail: (050) 521 44 44
(050) 521 44 00
info@nom.nl


Antheus Magnesium B.V. opgericht

Het projectteam Antheus Magnesium is omgezet in een B.V. De vier partijen die hun krachten bundelen zijn Aluminium Delfzijl, Hollandsche Beton Groep (Rijswijk), Nedmag (Veendam) en de NOM. De akte is maandag 9 april gepasseerd.

De B.V. heeft tot doel `het bevorderen en ontwikkelen van industriële activiteiten op het gebied van magnesiummetaal in Delfzijl, het daartoe uitvoeren van haalbaarheidsstudies, het verdiepen van inzichten in milieu- en levensduuraspecten van magnesiumproductie en van uit magnesium vervaardigde producten, het actief werven van afnemers van de bedoelde producten en deelnemers in de vorenbedoelde industriële activiteiten, voorts het nauwlettend volgen van de ontwikkelingen op de magnesiummarkt, alsmede het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe in de ruimste zin bevorderlijk kan zijn.'

Met de oprichting van de B.V. is weer een stap gezet op de weg die moet leiden tot de bouw van een magnesium-industriecluster op het Metal Park in Delfzijl. Onderzocht wordt de haalbaarheid van een cluster met een jaarlijkse magnesiumproductie van 30.000 ton. De cluster vergt een investering van ongeveer 300 miljoen euro en levert ruim honderdvijftig arbeidsplaatsen op. Tot nu toe kent Nederland nog geen magnesiumproductie.

De combinatie van primaire productie, legeren, gieten en recyclen in een geïntegreerde fabriek in Delfzijl, lijkt de investeringen rendabel te kunnen maken. De haalbaarheid wordt bevorderd door de verwachte stijgende vraag naar magnesium op de wereldmarkt, vooral door de toenemende toepassing van magnesium in de automobielindustrie.

Het proces om magnesium te maken is gebaseerd op elektrolyse van de grondstof magnesium-chloride die wordt gewonnen door Nedmag. Magnesium elektrolyse is op hetzelfde principe gebaseerd als elektrolyse voor aluminium.

Groningen, 10 april 2001