CBS

Lagere groei productie in januari en februari

De industriële productie is in de periode januari-februari 2001 met 1,2 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is lager dan de groei in 2000 (3,5 procent), zo blijkt uit cijfers van het CBS. Een aanzienlijk deel van de groeivertraging komt voor rekening van de metaalindustrie. Omdat de groei in december 2000 juist relatief hoog was, is het denkbaar dat een gedeelte van de productie naar voren is gehaald in verband met de BTW-verhoging per 1 januari 2000. Dit heeft een drukkend effect gehad op de groei in het begin van dit jaar.

Sterk uiteenlopende ontwikkelingen per branches
De lagere groeicijfers zijn vooral het gevolg van minder gunstige ontwikkelingen in de metaalindustrie. De groei over de eerste twee maanden ligt daar op 1,7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2000 steeg de productie in de metaal nog met 4,2 procent. In de hout- en bouwmaterialenindustrie ligt de productie in de eerste twee maanden 0,4 procent lager dan in januari en februari 2000. Vorig jaar groeide de productie nog met 3,3 procent. Ook in de papier- en grafische industrie ligt de productie nu beduidend lager (-1,6 procent). In 2000 nam de productie in deze branche nog met 2,1 procent in omvang toe. De voedings- en genotmiddelenindustrie tenslotte heeft de productie in de eerste twee maanden van 2001 met 0,8 procent zien groeien, tegen 2,3 procent verleden jaar.

Grillig beeld productie door anticipatie op BTW-verhoging Volgens de nieuwste CBS-cijfers laat de ontwikkeling van de industriële productie in de periode oktober-februari een nogal grillig beeld zien. In de maand december ligt de productie relatief hoog, terwijl in januari het productieniveau juist relatief laag ligt. Met name bij de vervaardiging van in de investeringsgoederen en duurzame consumptiegoederen is dat zichtbaar. Dit is waarschijnlijk deels te verklaren door de verhoging van het hoge BTW-tarief in januari 2001. Anticipatie van de afnemers op de BTW-verhoging heeft mogelijk de vraag naar goederen in de laatste maanden van 2000 positief beïnvloed.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien geschoond voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.