HOME

INDEX
INFORMATIE MOND- EN KLAUWZEER (MKZ)

De Nederlandse veestapel wordt bedreigd door mond- en klauwzeer (MKZ). Om de verspreiding van het MKZ-virus te voorkomen, heeft minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) een groot aantal maatregelen genomen.
Ook op Terschelling zijn deze maatregelen van kracht. Het gemeentebestuur doet een dringend beroep op een ieder -veehouders, inwoners en gasten- de regels strikt na te leven. Uw medewerking is voor de agrarische sector van levensbelang! Daarnaast moeten wij ons er van bewust zijn dat mond- en klauwzeer verstrekkende gevolgen kan hebben voor het aanstaande toeristenseizoen. In overleg met verschillende betrokkenen (Politie, NLTO, VVV, RVV etc.) hebben wij daarom besloten alles in het werk te stellen om te voorkomen dat MKZ op Terschelling uitbreekt.

Het ministerie van LNV heeft de Tijdelijke regeling landelijke vervoersbeperkingen MKZ 2001 II uitgevaardigd. Informatie over deze regeling staat op internet www.minlnv.nl en/of op teletekstpagina 460 (de index mond- en klauwzeer). Ook kunt u MKZ-infolijn van het ministerie bellen: 0800-1556.

Voor ons eiland zijn met name de volgende maatregelen van belang:
- Het bezoek aan plaatsen (bedrijven maar ook particulieren) waar evenhoevigen (zoals runderen, geiten, schapen en varkens) worden gehouden is verboden. Particulieren die deze dieren hobbymatig houden zijn verplicht deze dieren te registreren bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.

- Aanmeldformulieren hiervoor zijn verkrijgbaar via: 0900 - 8998303 (varkens).
0512 - 570848 (schapen en geiten).

- Vervoer van evenhoevige dieren is verboden. Dit geldt ook voor andere dieren die afkomstig zijn van bedrijven met evenhoevige dieren.
- Voor honden geldt een aanlijnplicht op het hele eiland met uitzondering van het strand.

- Betreed geen door Staatsbosbeheer afgesloten natuurgebieden.
- Wij verzoeken u dringend de op de Terschellinger havens aanwezige ontsmettingsbakken te gebruiken.

- Vermijd direct contact met vee, zoals aaien en voeren.
Daarnaast wordt u geadviseerd:

- Geen paard te rijden en er niet met paard en wagen op uit te trekken.

- Katten zoveel mogelijk binnen te houden.

- In het buitengebied op wegen en paden te blijven.
- Geen etensresten achter te laten.

.