Ministerie van Justitie

10.04.01

Inventarisatie bij NFI levert ruim 46.000 bruikbare sporen op

Een inventarisatie van oud sporenmateriaal bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft ruim 46.000 bruikbare sporen opgeleverd. In totaal zijn 53.140 sporen onderzocht. Het bewaarde sporenmateriaal heeft betrekking op ongeveer 11.000 strafzaken uit de periode 1984-1996. De inventarisatie, waarmee in juli 2000 werd begonnen, had tot doel om na te gaan in hoeverre het aanwezige sporenmateriaal uit oude strafzaken nog bruikbaar zou zijn voor DNA-onderzoek. Technische ontwikkelingen in DNA-onderzoek kunnen nieuwe aanwijzingen in oude zaken opleveren.

Dit blijkt onder meer uit de toespraak van de directeur-generaal Rechtshandhaving van het ministerie van justitie, mr. drs. C. W. M. Dessens, die hij vanmorgen uitsprak namens minster Korthals van Justitie op het congres `DNA: sporen naar de toekomst' in Den Haag.

De cijfers van de inventarisatie geven alleen aan hoeveel sporen bruikbaar zijn. Nog niet is vastgesteld in welke strafzaken daadwerkelijk DNA-onderzoek zal volgen. Daarvoor is nader dossieronderzoek nodig in de 11.000 zaken. Zo moet eerst worden nagegaan om welke strafzaken het precies gaat. Daarnaast moet nog worden vastgesteld of er zaken zijn verjaard, of in die zaken een verdachte is opgespoord en zo ja, of dit tot een veroordeling heeft geleid. Het onderzoek gebeurt door het Openbaar Ministerie in samenwerking met de politie.

Naar verwachting zal twee jaar nodig zijn om alle dossiers te bestuderen. Na afronding van een dossieronderzoek wordt besloten of DNA-onderzoek noodzakelijk is voor het aan het licht brengen van de waarheid. Vermoedelijk zal het aantal zaken dat uiteindelijk kan worden opgepakt of heropend aanzienlijk lager liggen dan de 11.000 zaken waarop de ruim 46.000 sporen betrekking hebben.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 10-04-2001