Persbericht SP statenfractie Utrecht

Utrecht, 10 april 2001.

SP: snel klokkenluidersregeling voor provincieambtenaren

Per 1 januari 2001 geldt er een regeling voor rijksambtenaren die vermeende misstanden aan de kaak willen stellen, de zogenaamde klokkenluiders. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het vermoeden van een ernstig strafbaar feit, het misleiden van justitie of het in gevaar brengen van de volksgezondheid. In de regeling is beschreven dat vermeende misstanden intern gemeld en afgedaan moeten worden. Wanneer de klokkenluider van mening is dat op zijn klacht niet adequaat wordt gereageerd kan hij vervolgens terecht bij een externe commissie.

In het nieuwe artikel 125 lid 1m van de Ambtenarenwet worden onder andere de provincies verplicht om ook een procedure vast te stellen voor ambtelijke klokkenluiders.

Statenlid I.van der Velde vraagt daarom aan Gedeputeerde Staten op welke termijn zij gehoor zal geven aan de opdracht van het Rijk. Uit eigen onderzoek van de Socialistische Partij is gebleken dat de Regeling "procedure inzake het omgaan met het vermoeden van een misstand" absoluut niet voldoet aan de behoeften van klokkenluiders. Dit blijkt onder andere uit het feit dat er tot nu toe nog geen gebruik is gemaakt van de regeling. Dat er toch talloze ambtenaren beschikken over informatie over misstanden en dit ook graag aan de kaak willen stellen is zeer duidelijk geworden na de driedaagse telefonische actie van het FNV van april vorig jaar: de helft van het aantal potentiële klokkenluiders was werkzaam bij de overheid. De SP wil dan ook dat GS contact opneemt met al bekende klokkenluiders, zoals de heer P.van Buitenen, om zodoende een regeling te produceren die beter voldoet.

Inlichtingen:

I.van der Velde, SP-statenfractie Provincie Utrecht

030-2517034 / 06-22322131. I.velde@wxs.nl