Provincie Zuid-Holland

10-04-2001

Zuid-Hollandse kaartcollectie naar het Algemeen Rijksarchief

De provincie Zuid-Holland zal op woensdag 11 april de collectie Ernsting overdragen aan het Algemeen Rijksarchief. De collectie bestaat uit een verzameling van zon 700 historische kaarten uit de zestiende eeuw tot circa 1850. De overdracht vindt plaats tijdens de conferentie Archiefbestel in Zuid-Holland in Pulchri Studio in Den Haag. De officiële overdracht wordt verricht door de inwerkingstelling van een virtuele tentoonstelling van een selectie uit het kaartmateriaal op de website van de Rijksarchiefdienst. De handelingen zullen worden verricht door dr. M. W. Van Boven, directeur van het Rijksarchief en ir. M. Houtman, gedeputeerde Cultureel erfgoed van de provincie Zuid-Holland.

De meeste kaarten hebben betrekking op de ruimtelijke orde binnen de grenzen van de huidige provincie. Aan de hand daarvan kan goed worden gezien hoe het gebied in de loop van de tijd ingrijpend veranderde. Niet alleen wat het land betrof, maar ook de waterhuishouding en de vele steden en dorpen. Veel kaarten zijn niet alleen informatief, maar ook bijzonder fraai ingekleurd en met goud verhoogd, zoals het Kaartboek van Voorne, Goeree en Overflakkee uit 1701.

De verzameling kwam grotendeels tot stand in de na-oorlogse decennia, toen het provinciaal bestuur daarvoor middelen beschikbaar stelde. De eerste catalogus werd in 1960 geschreven door P. Ernsting, medewerker van het provinciale bureau Archief. Aangezien Ernsting ook degene was die de kaarten daadwerkelijk voor en namens het provinciaal bestuur kocht, werd de verzameling al gauw bekend als De collectie Ernsting. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.

Na verloop van tijd raakte de verzameling enigszins in vergetelheid. De verbouwing van het provinciehuis, medio jaren negentig, gaf aanleiding tot bezinning over het gebruik van de collectie. Gevolg was dat de verzameling opnieuw werd gecatalogiseerd en dat zij waar nodig werd gerestaureerd en in nieuwe mappen opgeborgen. Om de publieke toegankelijkheid te verbeteren werd besloten om de collectie in beheer aan het Algemeen Rijksarchief over te dragen.

De Zuid-Hollandse kaartencollectie is vanaf heden te raadplegen in het Algemeen Rijksarchief, Prins Willem Alexanderhof 20 in Den Haag en (deels) op internet via de homepage van de Rijksarchiefdienst: www.archief.nl