FNV

Minimabeleid gemeenten in Noorden beter
Regio Noord - groningen@fnv.nl

Uit het jaarlijks gehouden onderzoek Gemeente Wees Minimaal Sociaal blijkt dat gemeenten hun minimabeleid sterk hebben verbeterd. Dat geldt bij beoordeling volgens de minimale eisen van de FNV. Maar ook als in de beoordeling wordt meegenomen dat een gemeente meer kan doen dan deze minimale eisen. Met name in de bijzondere bijstand en het vrijlatings- en premiebeleid zijn de verbeteringen te zien. Maar, net als vorig jaar maakt de helft van de gemeenten het budget dat zij daarvoor krijgt niet op. Daardoor balanceren veel minima onnodig op de armoedegrens. "Helaas doet de helft van de gemeenten de eigen minima te kort", zegt FNV-bestuurder Jeroen Vos. In Noord-Nederland scoort de gemeente Meppel bij het sociale beleid het hoogst.

Verbetering
Eerst het positieve nieuws! Uit het jaarlijks gehouden onderzoek Gemeente Wees Minimaal Sociaal blijkt dat gemeenten hun minimabeleid sterk hebben verbeterd. Er zijn twee manieren om naar de scores te kijken: In hoeverre voldoet de gemeente aan de minimale eisen van de FNV. Volgens die methodiek stijgt de score. Vorig jaar voldeed gemiddeld de gemeente aan 5 van de 10 stellingen, nu is dat getal verhoogd naar 6,5.

Nieuwe beoordelingsmethode
In de andere beoordelingsmethode wordt rekening gehouden met het feit dat een gemeente meer kan doen dan wat de FNV als minimumeis neerlegt. Doet een gemeente meer dan wordt dat in de puntentelling gehonoreerd. In die methode scoren de gemeenten in het Noorden gemiddeld 10 van de 19 deelstellingen. Vorig jaar was dat 7 van de 19 deelstellingen. De FNV vindt deze methodiek het meest eerlijk, maar om te kunnen vergelijken hanteert ze beide.

Budget niet gebruikt
Alhoewel in dit onderzoek niet het gehele gemeentelijke beleid is onderzocht, is dit onderzoek een goede graadmeter gebleken. De belangrijkste peilers van het minimabeleid zijn de het toeslagen- en verlagingenbeleid, de bijzondere bijstand, het kwijtscheldingsbeleid en het vrijlatings- en het premiebeleid. Met name in de bijzondere bijstand en het vrijlatings- en premiebeleid zijn de verbeteringen te zien. Maar, net als vorig jaar maakt de helft van de Nederlandse gemeenten het budget dat zij daarvoor krijgt niet op. Daardoor balanceren veel minima onnodig op de armoedegrens.

50 gemeenten in Noorden
Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het FNV-onderzoek Gemeente Wees Minimaal Sociaal. In dit jaarlijks terugkerende onderzoek legt de FNV een groot aantal gemeenten langs de 'sociale meetlat'. Landelijk werden ruim 200 gemeenten - 40 procent van het totale aantal - onderzocht. In het noorden werden 50 gemeenten onderzocht, ongeveer 75% van het totaal.

Helft gemeenten doet minima te kort
Via het Gemeentefonds krijgen de gemeenten een budget voor de uitvoering van de bijzondere bijstand toegewezen. Dit budget is afgestemd op wat er gezien de lokale situatie nodig is aan minimabeleid. Dit jaar benutte, landelijk, 51 % van de gemeenten dit budget niet volledig, tegen 48 % vorig jaar. Deze ernstige situatie moet veranderen. Met verruiming van het beleid kunnen minima meer financiële armslag krijgen. Helaas doet de helft van de gemeenten de eigen minima te kort

Voorjaarsoverleg
De FNV gaat het gemeentelijke minimabeleid volgende maand tijdens het voorjaarsoverleg met het kabinet aan de orde stellen. Hoewel de landelijke overheid jaarlijks de basisnormen voor de uitkeringen vaststelt, kunnen gemeenten hier via kortingen en toeslagen vanaf wijken. Deze decentralisatie werkt volgens de FNV rechtsongelijkheid in de hand omdat tussen gemeenten grote verschillen bestaan in de hoogte van de uitkering. Bovendien zijn de uitvoeringskosten bij de gemeenten met ongeveer eenderde van de totale kosten erg hoog. Bijzondere bijstand moet zoveel mogelijk categoriaal worden toegekend, vindt de FNV. Ouderen, langdurige minima en minima met kinderen krijgen dan 'ambtshalve' extra inkomenssteun. Dit is in de uitvoering ook goedkoper dan de huidige praktijk waarbij de bijzondere bijstand vooral op basis van individuele aanvragen wordt toegekend.

Meppel bovenaan
FNV Noord heeft een rangorde van de onderzochte gemeenten in het noorden des lands gemaakt. Meppel voert ook deze keer de lijst aan. De gemeente Scheemda heeft zich opgewerkt naar een gemeente die zich in de bovenste regionen terug kan vinden. De daar doorgevoerde verbeteringen zijn onmiddellijk te zien in de score. In de onderste regionen zijn de gemeenten Bolsward en Aa en Hunze te vinden.

Nadere informatie:
Jeroen Vos, regiobestuurder FNV Noord
Telefoon: 050-5240310 of 06-28958906
Jeroen.vos@fnv.nl (E-mail)

Het complete rapport "Gemeente Wees Minimaal Sociaal 2000" is te vinden op http://www.fnv.nl (de site van de FNV).

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.