FNV

FNV legt gemeenten langs `sociale meetlat`
FNV voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

De helft van de Nederlandse gemeenten benut het geld voor armoedebestrijding niet volledig. Minima balanceren daardoor onnodig op de armoedegrens. De gemeente Weert is het meest sociaal

De armoedebestrijding komt in de helft van de Nederlandse gemeenten moeilijk van de grond. Net als vorig jaar maakt de helft van de Nederlandse gemeenten het budget dat zij daarvoor krijgt niet op. Daardoor balanceren veel minima onnodig op de armoedegrens. De gemeente Weert komt in 2001 als meest sociaal uit de bus.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het FNV-onderzoek Gemeente Wees Minimaal Sociaal. In dit jaarlijks terugkerende onderzoek legt de FNV een groot aantal gemeenten langs de 'sociale meetlat'. Dit jaar werden ruim 200 gemeenten - 40 procent van het totale aantal - onderzocht.

Via het Gemeentefonds krijgen de gemeenten een budget voor de uitvoering van de bijzondere bijstand toegewezen. Dit budget is afgestemd op wat er gezien de lokale situatie nodig is aan minimabeleid. Dit jaar benutte 51 % van de gemeenten dit budget niet volledig, tegen 48 % vorig jaar.

`Een ernstige situatie want de bijzondere bijstand is hèt instrument om gericht armoede te bestrijden. De helft van de gemeenten doet de eigen minima hierdoor te kort,` zegt FNV-bestuurder Agnes Jongerius.

De FNV gaat het gemeentelijke minimabeleid volgende maand tijdens het voorjaarsoverleg met het kabinet aan de orde stellen.

Hoewel de landelijke overheid jaarlijks de basisnormen voor de uitkeringen vaststelt, kunnen gemeenten hier via kortingen en toeslagen vanaf wijken. Deze decentralisatie werkt volgens de FNV rechtsongelijkheid in de hand omdat tussen gemeenten grote verschillen bestaan in de hoogte van de uitkering. Bovendien zijn de uitvoeringskosten bij de gemeenten met ongeveer eenderde van de totale kosten erg hoog.

Bijzondere bijstand moet zoveel mogelijk categoriaal worden toegekend, vindt de FNV. Ouderen, langdurige minima en minima met kinderen krijgen dan 'ambtshalve' extra inkomenssteun. Dit is in de uitvoering ook goedkoper dan de huidige praktijk waarbij de bijzondere bijstand vooral op basis van individuele aanvragen wordt toegekend.

De FNV onderzocht voor het eerst ook de politieke samenstelling van de gemeentecolleges. Gemeenten waar Groen Links en de SP sterk zijn, benutten het budget voor bijzondere bijstand het best. De kwijtschelding van lokale heffingen is het best geregeld door gemeenten waar VVD en D66 aan het roer staan.

De FNV gaat, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, de politieke aspecten van het minimabeleid volgend jaar uitgebreider onderzoeken.

De FNV heeft een rangorde van de onderzochte gemeenten gemaakt. Het benutten van het budget voor bijzondere bijstand was daarbij van doorslaggevende betekenis. Volgens dit criterium voert Weert, op de voet gevolgd door Geertruidenberg en Meppel, het beste anti-armoedebeleid. Alphen-Chaam en Bergen op Zoom zijn dit jaar de hekkensluiters.

10 april 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: http://www.fnv.nl/tijd.