Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-10: Cultuurhistorische Verkenning stelt waarden Scheveningen-Dorp veilig

Wethouder Bruno Bruins van Verkeer, Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten heeft namens het College van b en w besloten de cultuurhistorische waarden in Scheveningen-Dorp te beschermen. Dit als gevolg van de Cultuurhistorische Verkenning Scheveningen-Kuststrook die het afgelopen jaar is uitgevoerd. Daaruit blijkt het Dorp over een hoge cultuurhistorische waarde te beschikken. De Haven krijgt geen extra beschermende maatregelen, omdat het in 1999 in werking getreden bestemmingsplan daarin voldoende voorziet.

Als gevolg van de verkenning wordt het Dorp vanwege de stedebouwkundige, architectuur-historische en cultuurhistorische waarde als gemeentelijk beschermd stadsgezicht aangewezen. Dit betekent dat het totale beeld wordt beschermd, inclusief bomen, wegen, straten, pleinen en bruggen, straatmeubilair, grachten, vaarten, sloten en andere wateren. Aanwijzing betekent niet dat de bestaande toestand strikt wordt geconserveerd, maar met een beschermend bestemmingsplan worden waardevolle karakteristieken behouden. Scheveningen-Dorp is na het villawijkje Meer en Bos de tweede lokatie die door de gemeente als beschermd stadsgezicht wordt aangewezen.

Het gaat de gemeente er vooral om de volgende sferen voor het gebied te behouden:

* de Keizerstraat en directe omgeving, als oudste straat van Scheveningen met zijn kenmerkende lintbebouwing en achtergelegen hofjesachtige bebouwingsstructuur;

* de Zeilstraat en Ankerstraat, als typisch complex visserswoningen;
* het Dr. de Vissersplein en directe omgeving met zijn sociaal-historische betekenis van volkswijk voor de vissersbevolking uit het Interbellum;

* de kuststrook tussen Keizerstraat en Scheveningse Slag waar in tegenstelling tot de rest van de kuststrook nog een groot aantal kenmerken van de badplaats zoals die er uitzag rond het jaar 1900 bewaard is gebleven. Alleen hier is nog goed de sfeer van de oude badplaats te proeven;

* het Renbaankwartier, als vooral stedenbouwkundig kenmerkende uitbreiding van het dorp rond het jaar 1900;
* de Badhuiskade/Havenkade, als vroegere binnenhaven;
* de Badhuisstraat en directe omgeving vanwege de vele belangwekkende cultuurhistorische structuren die een goed inzicht geven in de ontwikkeling van het dorp en de badplaats;
* de Cornelis Jolstraat en directe omgeving, vanwege de kwaliteit van zijn bebouwing en de markering als overgang tussen Scheveningen-Dorp en het Van Stolkpark.

* Verder worden er 49 panden rondom Seinpostduin op de stedelijke monumentenlijst geplaatst. Op deze manier waarborgt de gemeente het behoud van het laatste stukje oud Scheveningen dat vanaf de Boulevard als zodanig nog herkenbaar is. Den Haag kent op dit moment circa 1150 gemeentelijke monumenten.

De maatregelen sluiten aan bij de visie zoals de gemeente die in het Masterplan Scheveningen-Kuststrook verwoordt. Uitspraken in de Cultuurhistorische Verkenning Scheveningen-Kuststrook dienen als uitgangspunt voor de besluitvorming over het Masterplan.

De Cultuurhistorische Verkenning wordt op 18 april 2001 in de Raadscommissie Verkeer Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten besproken. Ook op Scheveningen zal de CHV nog verder worden besproken.