Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-10: Gemeente Den Haag in Stichting Federatie Schoolbesturen REC Leihaghe

De gemeente Den Haag neemt deel in de op te richten Stichting Federatie Schoolbesturen Regionaal Expertisecentrum Leihaghe voor auditief gehandicapte leerlingen. In deze stichting nemen behalve het bestuur van de openbare school Cor Emousschool in Den Haag nog drie schoolbesturen deel, te weten de Vereniging van Christelijk Onderwijs aan slechthorende en moeilijk sprekende kinderen in Leiden (school De Weerklank), de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden in Den Haag (school De Voorde in Rijswijk) en de Stichting Onderwijs Effatha in Zoetermeer. De schoolbesturen werken op grond van de Wet op de Expertisecentra samen om de emancipatie te bevorderen van leerlingen met een handicap. Het ministerie van OC&W heeft onder de titel "De Rugzak, beleidsplan voor het onderwijs aan kinderen met een handicap" een model ontwikkeld waarin wordt uitgegaan van leerlinggebonden financiering.

Het zeer speciaal onderwijs moet volgens de richtlijnen van het ministerie van OC&W met ingang van augustus 2002 worden verzorgd door Expertisecentra. Vooruitlopend hierop hebben de vier scholen in de regio Haaglanden in 1998 zich in een intentieverklaring uitgesproken voor een samenwerking. Vorig jaar gingen zij een stap verder met het sluiten van een convenant.

De participanten in het Regionaal Expertise Centrum (REC) willen op korte termijn zoveel mogelijk REC-functies onderbrengen bij de federatieve stichting. Dit betekent dat uitvoering van het onderwijs in principe ondergebracht blijft bij de participanten van het REC. In de beginfase is geen sprake van overdracht van taken die toebehoren aan het bevoegd gezag. De gemeente Den Haag blijft bevoegd gezag van de deelnemende openbare Cor Emousschool. In de beginperiode wordt gekozen voor een ontwikkelmodel. Dit wil zeggen dat eerst wordt gewerkt met een federatieve stichting van schoolbesturen. De stichting biedt de mogelijkheden tot slagvaardigheid en legt de nadruk op de eenheid van de organisatie. Er is sprake van een groeimodel, dat kan leiden tot een wettelijk voorgeschreven samenwerkingsbestuur. 10 april 2001