Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Dankwoord Minister Van Boxtel bij het aanbieden van de publicatie De burger als spin in het web
Een toespraak bij het onderwerp Actieprogramma elektronische overheid
10 april 2001
Geachte aanwezigen,
De spin in het web: dat is precies de plaats die de burger in de informatiemaatschappij moet innemen. Beleid begint en eindigt bij de individuele burger. ICT maakt dat meer dan ooit mogelijk, omdat het steeds eenvoudiger wordt om signalen uit de samenleving op te vangen en te betrekken bij het beleid. ICT en interactieve beleidsvorming zijn daarmee, anders dan Willem Breedveld schreef, niet alleen maar "hulpmiddelen om enigszins in kaart te brengen wat er onder het volk leeft". Ik ben ervan overtuigd dat er veel meer mogelijk is. Het Expertisebureau Innovatieve Besluitvorming gaat inventariseren en uitdragen wát dat allemaal is. Vanaf juni zal het bureau best practises verzamelen en overheden adviseren bij het opzetten van interactieve besluitvormings- en raadplegingsprocessen. Bovendien zal het ICT-middelen ontwikkelen voor de ondersteuning van deze processen.
We hebben gezien dat de hosanna-verhalen over de onbegrensde mogelijkheden van ICT de laatste maanden niet allemaal houdbaar blijken. Dat is een reden temeer om voorzichtig te blijven, maar het neemt mijn optimisme niet weg. Ik heb onlangs in een interview gezegd dat e-government de grootste verandering is sinds Thorbecke. Wie daaraan twijfelt, wie zich blijft verliezen in de vraag of we aan die veranderingen toe zijn, voert een achterhoedegevecht. Staatssecretaris Van der Ploeg sprak onlangs in de krant zijn twijfels uit over de vraag of we als overheid wel klaar zijn voor de gevolgen van Internet. Maar uit zeer recent onderzoek van het gerenommeerde bureau Accenture naar e-government blijkt dat Nederland juist uitstekend scoort bij het aanbieden van digitale overheidsdiensten en Duitsland, Frankrijk en Engeland zelfs voorbijgestreefd is. De dienstverlening van de overheid aan de burger is bezig aan een indrukwekkende inhaalrace. Het aantal gemeenten met websites stijgt snel, en nog belangrijker: die sites krijgen steeds meer inhoud. We treffen op het net steeds minder omgevallen folderkasten aan en steeds méér volwassen websites, die werkelijk interactief zijn. We streven naar 25% elektronische dienstverlening in 2002 en dat gaan we halen ook. Er zijn andere voorbeelden te over; ik denk bijvoorbeeld aan Kiezen Op Afstand en aan de modernisering van de GBA. Het belangrijkste resultaat is misschien wel dat ICT inmiddels tussen de oren van bestuurders en politici zit.
Dat is geen reden om tevreden achterover te leunen. In een artikel in Vrij Nederland van deze week kunnen we lezen dat de veiligheid van Internet een zorg moet zijn voor de overheid. Wat doen we als het net uitvalt of gesaboteerd wordt? Door de kwetsbaarheid van de glasvezels enerzijds, en het diffuse karakter van Internet anderzijds, is de beveiliging buitengewoon complex. De auteur van het stuk, Paul Rusman, beveelt in elk geval een "kordate politiek" van de Nederlandse overheid aan, met een sterke centrale coördinatie.
Niemand zal nog ontkennen dat e-government het functioneren van de overheid ingrijpend aan het veranderen is. Als coördinerend ICT-minister zie ik uw publicatie De burger als spin in het web als een signaal temeer dat we als kabinet gezamenlijk bezig zijn vorm te geven aan de informatiemaatschappij.
Het boekje gaat in op een aantal maatschappelijke gevolgen van de opmars van de ICT. De vraag wordt gesteld welke opgaven daaruit voortvloeien voor de politiek. Dat is een interessante vraag en er valt veel over te zeggen. Zeker is dat niet alleen de overheid, maar ook politieke partijen moeten zoeken naar nieuwe wegen om hun functie te behouden in het digitale tijdperk. Als we praten over e-politics, is het openen van een website ook voor partijen niet genoeg het is slechts een begin. Zij moeten niet alleen manieren vinden om de burger bij het debat te betrekken, maar ook om de meningen die, bijvoorbeeld per e-mail binnenkomen, mee te laten tellen. De burger is zeker geïnteresseerd in politieke issues, maar wil kunnen meepraten op een manier die past in deze tijd. De rokerige achteraf-zaaltjes mogen voor sommigen een gevoel van nostalgie oproepen, de 21ste-eeuwse burger wil elektronisch meepraten.
Ik hoop dat dit boekje en het Infodrome-congres, dat morgen begint, een bijdrage zullen leveren aan de gedachtevorming over dit cruciale onderwerp.
Dank u wel.

Relevante links:
www.ministervanboxtel.nl