Consumentenbond

"Macht over zorg moet terug naar consumenten"

Kamerleden steunen actie Wachtlijsten van de Consumentenbond

Vier Kamerleden hebben dinsdagochtend 10 april het Meldpunt Wachtlijsten van de Consumentenbond bemand. Zij spraken na afloop hun steun uit voor de actie. "Het is belangrijk dat de problematiek rondom wachtlijsten weer hoog op de politieke agenda komt," aldus Nancy Dankers van het CDA.

Dankers heeft samen met Rob Oudkerk (PvdA), Stefanie van Vliet (D66) en Anke van Blerck (VVD) een aantal consumenten aan de telefoon gehad die contact hebben gezocht met het Meldpunt Wachtlijsten. "Ik merk dat mensen het plezierig vinden om hun verhaal kwijt te kunnen," aldus Van Blerck. De VVD vindt het terecht dat de Bond de zorgverzekeraars aanspreekt, maar ze plaatst ook een opmerking over de rol van de overheid. Van Blerck: "De overheid gaat over het geld. Wat mij betreft mag de overheid nog veel meer op afstand staan. We moeten toe naar een nieuw systeem: meer ruimte voor consumenten en de ziektekostenverzekeraars."

D66 vindt dat de Consumentenbond de eerste partij is die het probleem neerlegt waar het hoort te liggen. Van Vliet zegt het een goede zaak te vinden als patiënten/verzekerden via het Meldpunt een vuist maken richting zorgverzekeraars. Volgens Oudkerk wordt het hoog tijd dat de macht over de zorg terugkomt bij de burger. De actie van de Consumentenbond juicht hij toe, alleen vindt hij dat het al eerder had gemoeten. Over verzekeraars is hij duidelijk: er zijn verzekeraars die hun uiterste best doen op tijd zorg aan te bieden, maar de meerderheid kan veel en veel beter.

Het CDA vindt dat de politieke aandacht rondom de wachtlijstproblematiek niet mag verslappen. "Als het gevecht om de verdeling van geld uitbreekt, zie je steeds weer dat er andere prioriteiten worden gesteld en de discussie dan over zaken als veiligheid gaat," aldus Dankers.

Het Meldpunt heeft tot nu toe meer dan 450 mensen aan de telefoon gehad. Het Meldpunt Wachtlijsten is bereikbaar onder nummer 070-4 45 46 47 en is nog geopend tot en met donderdag 12 april (van 09.00 tot 21.00 uur).