Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

10/04/01 Prins van Oranje opent nieuwe testfaciliteiten Maritiem Research Instituut Nederland te Wageningen

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent 10 april 2001 bij het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) te Wageningen drie nieuwe testfaciliteiten. De testfaciliteiten zijn een Zeegangs- en Manoeuvreerbassin, een Offshore Bassin en een (gerenoveerde) Vacuümtank. In de testfaciliteiten kan door middel van modelproeven worden onderzocht hoe schepen en drijvende constructies zich gedragen onder bepaalde (weers)omstandigheden.

Het Zeegangs- en Manoeuvreerbassin is onder andere geschikt om modelproeven uit te voeren in diverse golven. Het bassin is 170 x 40 meter en 5 meter diep.
Het Offshore Bassin wordt gebruikt om metingen te doen voor schepen en drijvende constructies t.b.v. de offshore-industrie. Dit bassin, waar zowel golven, stroming als wind gesimuleerd kunnen worden, is 45 x 36 meter en 10,5 tot 30 meter diep.
De Vacuümtank, 240 x 18 meter en 8 meter diep, is een sleeptank waarin vacuüm schroefonderzoek wordt uitgevoerd.

MARIN is gestart in 1932 en richt zich voornamelijk op hydrodynamisch onderzoek voor de maritieme sector (o.a. overheden, de scheepsbouw- en offshore-industrie en de marine). MARIN beschikt over de grootste onderzoeksfaciliteiten ter wereld.