> PERSBERICHT
>
> Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek > Afd. Voorlichting & Communicatie
> Postbus 93138
> 2509 AC DEN HAAG
> Verzonden per e-mail op 10 april 2001
>
>
NWO start onderzoeksprogramma Combinatoriële chemie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) geeft met het nieuwe onderzoeksprogramma Combinatoriële Chemie een impuls aan de ontwikkeling van een veelbelovend vakgebied. In de combinatoriële chemie kunnen met robots in één procesgang series van honderden nieuwe stoffen worden gesynthetiseerd, waar in het verleden één stof tegelijk werd gemaakt. De nieuwe verbindingen kunnen vervolgens gescreend worden op gewenste structuur, eigenschappen, biologische activiteit of andere eigenschappen. Voor het programma hebben NWO, het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse farmaceutische en chemische industrie 7,5 miljoen gulden uitgetrokken.

De ontwikkeling van de combinatoriële chemie, die in de jaren negentig opbloeide, is door gebrek aan middelen aan de Nederlandse universiteiten veelal voorbij gegaan. Ook de Nederlandse en Europese industrie liep niet voorop. De laatste jaren is echter een kentering te bespeuren. De Nederlandse farmaceutische en chemische industrie zien de combinatoriële chemie de komende decennia als de centrale technologie voor het ontwikkelen van nieuwe producten zoals geneesmiddelen en katalysatoren. Daarbij is er grote behoefte aan fundamentele kennis en goed opgeleide chemici die de combinatoriële chemie verder kunnen ontwikkelen. Het nieuwe onderzoeksprogramma springt hierop in door zowel chemici een carrièreperspectief te bieden als ook de kennisachterstand in de combinatoriële chemie goed te maken.
In het programma zal naast het ontwikkelen van nieuwe methoden om meerdere stoffen in één procesgang te maken, ook onderzoek worden gedaan naar technieken om de gemaakte stoffen snel door te lichten op eigenschappen. Een onderzoeker kan in de toekomst deze 'bibliotheken' van honderden verbindingen raadplegen op stofeigenschappen, om er bijvoorbeeld te achterhalen of een stof ook effect heeft op een receptor die een rol speelt in een ziekteproces. Ook voor speciale eigenschappen zoals supergeleiding, magnetisch gedrag of biologische afbreekbaarheid kunnen onderzoekers straks tests doen met de verbindingen in databanken.
Stoffen met de gezochte eigenschappen kunnen op die manier versneld worden gevonden. Daardoor kunnen de ontwikkeling van nieuwe producten en technieken voor bijvoorbeeld nieuwe materialen, geneesmiddelen of katalysatoren voor betere en schonere chemische omzettingen in een stroomversnelling komen. Ook opent de combinatoriële chemie nieuwe mogelijkheden voor speciale toepassingen, zoals oplichtende stoffen voor computer- of TV-schermen.

Nadere informatie bij dr. L.B.J. Vertegaal of mw.ir. C.W. Struijk, tel. 070 3440740, fax 070 3440787, e-mail struijk@nwo.nl.