Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

ICT-organisatie voor de overheid opgericht

Vandaag is de ICT Implementatieorganisatie (ICTU) opgericht. Dat gebeurde door ondertekening van de oprichtingsakte door minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid en de voorzitter van de directieraad van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten professor Van de Berg. ICTU komt tegemoet aan de toenemende behoefte van overheidsorganisaties om samen te werken bij het formuleren, uitvoeren en implementeren van ICT-programma's gericht op de openbare sector. Taken die overheidsorganisaties anders ieder afzonderlijk hadden uitbesteed, zullen nu door ICTU namens die overheidsorganisaties gezamenlijk worden uitbesteed.

In de ICTU zullen de volgende 7 ICT-programma's worden opgenomen: · het programma Overheidsloket 2000 (OL 2000), dat tot doel heeft het verbeteren van de publieke dienstverlening door de inzet van ICT bij de toepassing van de één-loket gedachte. Het programma is gestart in 1996 en loopt tot 2003. · het programma Overheid.nl dat zich specifiek richt op verbetering van overheidswebsites. De helpdesk Overheid.nl heeft naast deze advies- en ondersteuningstaak richting overheidsorganisaties ook als taak het beheer van de "portal website" Overheid.nl die alle overheidswebsites ontsluit. Het programma is gestart in 1999 en loopt tot 2002. · het programma ON21 dat zich richt op het gezamenlijk verwerven van 'state-of-the-art' telematica-diensten en -produkten uitsluitend ten behoeve van de openbare sector. Het programma loopt sinds 1996. Naast eerder uitgevoerde aanbestedingstrajecten op het gebied van overheidsberichtendiensten en overheidsnetwerkdiensten is in 2000 een mantelovereenkomst voor overheidstelefonie afgesloten ten behoeve van enige honderden overheids-instanties. Thans loopt een deelproject voor kantoorautomatiseringssoftware. · het programma Stroomlijning Basisgegevens (SBG) heeft tot doel te komen tot een efficiënter(e) verwerving, beheer en gebruik van basisgegevens door de introductie van een stelsel van zogenoemde authentieke registraties. Het programma is gestart in 1999 en loopt tot 2003. · het programma Rijksoverheidsintranet (Ryx) dat het tot stand brengen van een Rijksoverheidsbreed Intranet beoogt. Het programma is in 2000 gestart en loopt tot 2003. · de Taskforce PKI overheid die zich richt op het inrichten van een zogenoemde Public Key Infrastructure voor het gebruik van een elektronische handtekening en de beveiliging van communicatieprocessen bij en met de overheid. Het programma is gestart in 2000 en loopt tot 2004.bewaring dat zich richt op het uitvoeren van experimenten ten behoeve van het langdurig bewaren en toegankelijk houden van digitale documenten. Het project is gestart in 2000 en loopt tot 2004.

Binnenkort zullen het Expertisecentrum voor Innovatieve Besluitvorming (Xpin) en de Taskforce Digitale Duurzaamheid van start gaan. Ook deze programma's komen dan onder de ICTU te vallen. Xpin zal tot 2005 fungeren als platform voor de uitwisseling van kennis en ervaringen over innovatieve beleidsvormingsprocessen, waarbij de overheid in een vroeg stadium met betrokkenen samenwerkt. ICT kan hierbij als hulpmiddel worden gebruikt. De Taskforce richt zich op het ontwikkelen van instrumenten het implementeren van duurzaam informatiemanagement in overheidsorganisaties.. Het bestuur van de stichting ICTU zal worden gevormd door Rijksambtenaren en een vertegenwoordiger van de VNG. Het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen worden in de statuten de mogelijkheid geboden na oprichting eveneens een bestuurder te benoemen. Als directeur ICTU zal per 1 juni aantreden de heer S. Eilander. Hij is momenteel werkzaam als directeur ICT in het Onderwijs bij het ministerie van OCW en als zodanig o.a. belast met de realisatie van Kennisnet.

Noot voor de redactie,