Provincie Limburg

ACN-FABRIEKEN DSM MOGEN OPSTARTEN

GS vergen van DSM waarborgen voor langere termijn ACN-FABRIEKEN DSM MOGEN OPSTARTEN

Gedeputeerde Staten stemmen onder een aantal voorwaarden in met het weer opstarten van de ACN-fabrieken van DSM. De twee ACN-fabrieken liggen momenteel stil wegens gepland onderhoud. GS zijn tot de slotsom gekomen dat de ingebruikname van de ACN-fabrieken en het in bedrijf zijn van de installaties vanuit veiligheids- en milieuhygiënisch oogpunt nu verantwoord is. Bij dit besluit hebben GS rekening gehouden met onafhankelijk advies door TNO. Daarnaast hadden GS van het Openbaar Ministerie de beschikking gekregen over een tussenrapport van een onafhankelijk getuige-deskundige. Deze treedt voor het OM op in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar het blauwzuur-incident. Ook heeft de Provincie met DSM zelf overleg gevoerd.

Gedeputeerde Staten hebben de Inspectie Milieuhygiëne, het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Sittard-Geleen geïnformeerd over hoe zij aan de hand van de oordelen van deskundigen tot hun slotsom zijn gekomen.
Voorwaarden
De voorwaarden die Gedeputeerde Staten hebben gesteld aan de heringebruikname van de ACN-fabrieken hebben te maken met het waarborgen van de integriteit van de fabrieken voor de langere termijn. GS willen dat DSM, bovenop de verbeteringen die het bedrijf in de huidige onderhoudsstop heeft gerealiseerd, extra waarborgen realiseert. In het overleg met DSM is afgesproken dat dit met name gebeurt door:

- het vóór 1 januari 2002 vervangen van bepaalde corrosiegevoelige leidingen in de ACN fabrieken door roestvrijstalen leidingen;
- het versneld opstellen van het plan van aanpak voor monitoring en onderhoud voor alle andere leidingen;

- het vervangen van mogelijk corrosiegevoelige materialen in tanks door roestvrij staal.
GS hebben vandaag DSM en alle betrokken instanties over hun besluit geïnformeerd.