Rijksuniversiteit Groningen

12 apr 2001

Nummer 40 2 april 2001

Europese Unie riskeert laag groeipad arbeidsproductiviteit

Investeren zonder productiviteit is riskant

Achterstand
Lichtpuntjes
Curriculum
Internationaal forum
Noot voor de pers

Nieuwe investeringen moeten gepaard gaan met een verbetering van de productiviteit. Er is weliswaar dringend meer geld nodig voor onderwijs, kennis en organisatorische veranderingen om de positieve effecten van informatie- en communicatietechnologie volledig te benutten. Maar deze investeringen kunnen averechts uitwerken, als ze niet gepaard gaan met een versnelling van de productiviteitsgroei. Dit betoogt Bart van Ark in zijn oratie als bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen op 10 april 2001.

Groei staat niet gelijk aan investeren alleen, maar verlangt ook dat er meer kwaliteit tot stand komt. Vooral op het gebied van investeringen in onderwijs is een inhaalslag nodig. 'Maar de opbrengsten van onderwijsinvesteringen laten lang op zich wachten en zijn onzeker zolang de productiviteitsgroei van de onderwijssector zelf achterblijft,' aldus Van Ark. 'Verkeerd geschoolde arbeid is minstens zo erg als ongeschoolde arbeid.'

Achterstand

Van Ark heeft een langdurige staat van dienst op het gebied van internationale vergelijkingen van productiviteitsprestaties. Zo werkte hij mee aan een recent rapport van The Conference Board, een organisatie die bijeenkomsten houdt met het internationale bedrijfsleven en onderzoek doet op diverse terreinen, waaronder economische prestaties. Hieruit blijkt dat de werkgelegenheid in de gehele Europese Unie nu snel toeneemt, maar dat de arbeidsproductiviteitgroei sterk is vertraagd. Van Ark: 'Europa riskeert een groeipad met lage productiviteit. Dat zal op lange termijn leiden tot een achterstand in concurrentie en welvaart ten opzichte van met name de Verenigde Staten.' Een van de oorzaken is volgens van Ark dat Europa nog steeds kampt met een te grote fragmentatie van arbeids- en productmarkten. Hij bepleit daarom dat de Nederlandse en Europese programma's voor structurele hervormingen krachtig worden doorgezet.

Lichtpuntjes

Samen met de Scandinavische landen behoort Nederland tot de Europese voorhoede als het gaat om uitgaven voor en gebruik van ICT. Omdat de productiviteitsgroei in Nederland niet veel meer dan 1 procent per jaar bedraagt, is er echter een kans dat de voordelen van deze investeringen niet volledig benut worden. Nederland had in de jaren negentig nog een relatief hoog productiviteitsniveau, maar heeft veel van die voorsprong verloren ten gevolge van de trage groei van de arbeidsproductiviteit, vooral in de dienstensector. Toch zijn er lichtpuntjes voor Nederland. Recent is bijvoorbeeld de productiviteitsgroei in de computerdiensten, de telecommunicatie en de groothandel sterk verbeterd.

Curriculum

Van Ark (Heerde, 1960) studeerde economie in Groningen. Hij voltooide zijn studie in 1985 en werkte daarna onder andere bij het National Institute of Economic and Social Research in Engeland. Sinds 1990 is hij werkzaam aan de Faculteit der Economische Wetenschappen van de RUG, waar hij in 1993 promoveerde op het proefschrift International Comparisons of Output and Productivity. Manufacturing Productivity of Ten Countries from 1950 to 1990. Momenteel is hij tevens consultant bij de OESO en de Europese Unie en voert hij opdrachten uit voor het Ministerie van Economische Zaken.

Internationaal forum

De leerstoel van Van Ark is ingesteld door The Conference Board. Ter gelegenheid van zijn inauguratie organiseert deze instantie op 9-10 april 2001 een internationaal forum met de titel 'Gaining and Keeping Prosperity: What Lessons does History Provide?' Vooraanstaande onderzoekers op het gebied van productiviteitsanalyse in binnen- en buitenland wisselen dan van gedachten met senior managers uit het bedrijfsleven.

Noot voor de pers

Meer informatie:

* prof.dr. Bart van Ark, tel. (050)363 36 74, h.h.van.ark@eco.rug.nl
* http://www.eco.rug.nl/medewerk/ark/ark.htm

* De oratie vindt plaats op 10 april 2001 om 16.30 uur in de aula van het Academie-gebouw.

* De tekst van de oratie is onder embargo beschikbaar vanaf 3 april 2001: tel. (050) 363 54 46 of v.p.r.@bureau.rug.nl
* The Conference Board:
http://www.conference-board.org/International/index.cfm