Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

10/04/01 Koningin bij opening tentoonstelling 6,5 miljoen woningen te Rotterdam

Hare Majesteit de Koningin is dinsdag 10 april 2001 in gebouw Las Palmas in Rotterdam aanwezig bij de opening van de tentoonstelling 6,5 Miljoen Woningen. De tentoonstelling wordt ingericht ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Woningwet en omdat Rotterdam dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is. Zij geeft een beeld van de invloed van deze wet op de ontwikkeling van woningbouw en wooncultuur in de twintigste eeuw, en blikt vooruit op de toekomst. De tentoonstelling wordt geopend door de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening & Milieubeheer, de heer J.W. Remkes.

De Woningwet van 1901 heeft grote invloed gehad op het bouwen en wonen in Nederland. Zij vormt de basis van de wetgeving op het terrein van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. De gehele huidige Nederlandse voorraad van 6,5 miljoen woningen is beïnvloed door het instrumentarium dat uit de woningwet is voortgekomen. In de woningwet wortelen instrumenten als bestemmingsplannen, de bouwvergunning, onteigening en welstandstoezicht.

In een eeuw tijd is de bevolking verdrievoudigd en de woningvoorraad meer dan verzesvoudigd. Door de explosieve stijging van de mobiliteit, de gezinsverdunning en de toegenomen welvaart wordt steeds meer ruimte geconsumeerd: van dertig vierkante meter voor zes personen naar veertig vierkante meter per persoon.

De tentoonstelling geeft een beeld van de wisselwerking tussen woningwet en wooncultuur. Een groot aantal onderwerpen komt aan bod, van architectuur tot bouwtechniek, van keukeninrichting tot stedenbouw, en van woningnood tot woningcorporatie. In een toekomstpaviljoen wordt in lijn met de onlangs verschenen beleidsnota Mensen, Wensen, Wonen van het ministerie van VROM ingespeeld op de consumentenwens naar veranderbare woningen.