Koninklijke Ahold
Ahold breidt in Thailand agrarisch project voor ketenbeheer verder uit

Samenwerking met overheden en universiteiten

Zaandam, 10 april 2001 ? Ahold´s Thaise supermarktonderneming TOPS verricht samen met twee gerenommeerde universiteiten baanbrekend werk ter verbetering van het ketenbeheer in de agrarische sector in Thailand. Vertegenwoordigers van TOPS, de Kasetsart Universiteit te Bangkok en de Universiteit van Wageningen hebben hiertoe een intentieverklaring getekend.

TOPS en de twee universiteiten zullen een zeven weken durende cursus ontwerpen over ketenbeheer in de toelevering van agrarische producten. De cursus vindt plaats van september tot november 2001 en zal alle onderdelen van ketenbeheer onder de loep nemen, van voedselveiligheid tot logistiek en kostenbeheersing. Deelnemers aan de cursus werken in de Thaise agrarische industrie. De docenten zijn onder andere afkomstig van de Kasetsart Universiteit, Wageningen en TOPS. Er is tevens een financieringsprogramma opgezet om herhaling en uitbreiding van de cursus mogelijk te maken.

Met het oog op de voedselveiligheid richtte TOPS in 1998 het versdistributiecentrum 'World Fresh' op om verse producten beter te verwerken en te distribueren. World Fresh richt zich ook op de verbetering van de logistieke efficiëntie. Het centrum ontvangt producten van de boeren en ondersteunt winkels in het kwaliteitsproces en bij het voorraadbeheer.

Hoofddoel van de nieuwe cursus, die aansluit op TOPS´ strategie met World Fresh, is kennisvergroting van èn bekendheid met de beginselen van het ketenbeheer. De cursus ligt in het verlengde van een TOPS-project waarin plaatselijke boeren en kwekers van fruit en groenten worden aangemoedigd het gebruik van chemicaliën te minimaliseren, de efficiëntie te vergroten, de levertijd van producten te verkorten en de agrarische praktijk landelijk te verbeteren. Deze activiteiten passen in de missie van 40 TOPS-winkels om de veiligheid, kwaliteit en versheid van de producten voor de Thaise klanten verder te verbeteren.

Hiertoe werkt TOPS exclusief met 40 boeren en versleveranciers, die reeds lange tijd voldoen aan strikte certificeringseisen van de winkelketen. Naar verwachting zal dit aantal eind 2001 zijn toegenomen tot 60.

Andere betrokkenen bij de cursus ketenbeheer zijn de Nederlandse Ambassade in Thailand, het Thaise ministerie van Landbouw, KLICT (een Nederlandse organisatie gespecialiseerd in ketenbeheer), Syngenta (een toonaangevende Zwitserse onderneming in de agri-business), de Zwitserse SGS groep (specialist in certificering), Rabobank International en het Nederlandse Landbouwkundig Economisch Instituut.

Ahold Corporate Communicatie: 075 ? 659 5720 en 659 5665 Mobiel: Hans Gobes: 06 - 55 82 22 98, of Jan Hol: 06 - 22 93 31 37


Ahold persberichten kunnen toekomstgerichte informatie bevatten. Werkelijke resultaten kunnen afwijken van de prognoses omdat ze worden beïnvloed door factoren waarover de onderneming geen controle heeft.

Albert Heijnweg 1, Zaandam
Postbus 3050, 1500 HB Zaandam
Tel.: +31 (0)75 659 5720 http://www.ahold.nl Fax: +31 (0)75 659 8302