Gemeente Tiel


PERSBERICHT

10 april 2001

Vrije markt Tiel moet deuren sluiten

De Vrije markt, die elke woensdagmiddag en zondag wordt gehouden in de Evenementenhal in Tiel, moet op last van de burgemeester haar deuren sluiten. De sluiting gaat op vrijdag 13 april 2001 in. De hal voldoet niet aan de brandveiligheidseisen die de brandweer heeft gesteld. Het gaat hier om een voorlopige sluiting. Wanneer er voldaan wordt aan alle veiligheidseisen, dan kan de vrije markt weer gehouden worden.

In januari 2001 is er bij een controle geconstateerd dat de hal niet brandveilig genoeg was en dat deze gesloten zou moeten worden. Daarop heeft de exploitant een aantal aanpassingen gedaan om een directe sluiting te voorkomen. Deze aanpassingen waren acceptabel als noodmaatregel mits er ook gewerkt zou worden aan de aanpassingen die in januari gesteld waren.

Herhaalde keren is er overleg geweest waarbij steeds gevraagd werd om duidelijkheid op welke termijn de noodzakelijke voorzieningen getroffen zouden zijn. Omdat er niet voldaan werd aan deze verzoeken van duidelijkheid, is er een brief aan de exploitant gestuurd waarin het voornemen tot sluiting is aangekondigd. Hier is niet voldoende op gereageerd. Daarom heeft de burgemeester besloten de Evenementenhal voorlopig te sluiten.

Pas na de bekendmaking van sluiting heeft de exploitant een plan van aanpak ingediend. Voordat dit plan beoordeeld is en de uitvoering van dit plan gereed is, zijn er weer een aantal maanden verstreken. Daarom is een voorlopige sluiting is niet meer te voorkomen. Alleen op deze manier kan de veiligheid van het grote aantal mensen dat deze markt bezoekt, gewaarborgd blijven. Als dus na controle blijkt dat alle veiligheidseisen uitgevoerd zijn, kan de vrije markt weer gehouden worden.