Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Wijziging compartimentering Nederland MKZ 2001

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Gelet op Beschikking 2001/223/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 maart 2001 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met mond- en klauwzeer in Nederland (PbEG L 82);
Gelet op artikel 17, 30, eerste en vierde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I
De Regeling compartimentering Nederland mond en klauwzeer 2001 wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 8.7, tweede lid, komt te luiden:

1. In zoverre in afwijking van het eerste lid treedt artikel 1.2, eerste lid, onderdeel a, voor de gebieden, zoals die luidden in de bijlagen bij de Regeling vervoersbeperkingen Sprang-Capelle mond- en klauwzeer 2001 II en de Regeling vervoersbeperkingen Maren-Kessel en Berghem mond- en klauwzeer 2001, in werking op 18 april 2001 om 00.00 uur.

Artikel II
Deze regeling wordt op 10 april 2001 om 20:30 uur bekendgemaakt aan de media en treedt onmiddellijk inwerking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Toelichting voor de Staatscourant
Op 7 april 2001 om 00.00 uur is de Regeling compartimentering Nederland mond- en klauwzeer 2001 in werking getreden. Onderhavige regeling strekt ertoe de mogelijkheid om varkens te slachten in de op 5 april 2001 nationaalrechtelijk opgeheven gebieden rond Sprang-Capelle, Maren-Kessel en Berghem uit te stellen tot woensdag 18 april 2001. De achtergrond voor dit uitstel is de volgende.

Beschikking 2001/223/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 maart 2001 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met mond- en klauwzeer in Nederland (PbEG L 82) is geïmplementeerd in de Regeling uitvoerverbod vee en bepaalde dierlijke producten mond- en klauwzeer 2001. Concreet betekent dit dat het verzenden van producten van evenhoevigen, afkomstig uit gebieden die genoemd staan in bijlage I van genoemde beschikking dienen te voldoen aan de voorwaarden van de beschikking. De verzending van evenhoevigen en producten van evenhoevigen (waaronder vers vlees) vanuit deze gebieden is dus niet toegestaan naar lidstaten én naar andere delen van Nederland, tenzij voldaan wordt aan de strenge voorwaarden van de beschikking. De gebieden in bijlage I bij de beschikking waren tot dusver Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant. De Europese Commissie heeft aangekondigd op zeer korte termijn de gebieden te wijzigen in die zin dat Noord-Brabant als provincie van bijlage I geschrapt wordt, maar dat de beperkingen van kracht blijven voor de gebieden rond Sprang-Capelle en Maren-Kessel en Berghem. Deze laatste gebieden blijven voorlopig op de bijlage I-lijst staan.

Intussen is gebleken dat er geen mond- en klauwzeervirus heerst in en rond bovengenoemde plaatsen. De nationaalrechtelijke regimes voor de beide gebieden zijn op 5 april 2001 ingetrokken. Dit kan voor de Europese Commissie aanleiding zijn om die twee gebieden ook uit bijlage I te schrappen, waarna er ten aanzien van het vervoer van vers vlees uit voornoemde gebieden geen beperking meer zou gelden. Hierover is omstreeks 18 april nadere besluitvorming te verwachten in het Permanent Veterinair Comité.
Teneinde tussen 7 april 2001 en de datum van het besluit om de Europeesrechtelijke beperkingen ten aanzien van de twee gebieden in Noord-Brabant op 10 april 2001 op te heffen de veterinaire situatie beheersbaar te houden en om tot 18 april zorgvuldig uitvoering te kunnen geven aan de Europese verplichtingen, wordt in onderhavige regeling de slachtmogelijkheid binnen de twee gebieden in Noord-Brabant een aantal dagen uitgesteld.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

10 apr 01 20:30