Persbericht van de Vereniging van Postagenten VVP

Deventer, 10 april 2001

DOORBRAAK IN BESPREKINGEN POSTAGENTSCHAPPEN

Vanavond heeft de tweede kamer ingestemd met het gewijzigde postvestigingenbeleid. De plannen zijn een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het voorstel dat staatssecretaris

Het aanvankelijke voorstel van staatssecretaris de Vries kreeg kritiek van een groot aantal tweedekamerfracties. Zij vreesden dat de reorganisatieplannen van TPG zouden leiden tot een verschraling van de dienstverlening, vooral in de regio. Dit zou ernstige maatschappelijke consequenties hebben. Op initiatief van de heer Bakker van D66 besloot staatssecretaris de Vries de reorganisatieplannen van de postkantoren opnieuw te bekijken. Het belangrijkste resultaat daarvan is dat ten opzichte van de eerdere plannen meer vestigingen een volledig postaal assortiment houden. Het gaat daarbij om 102 vestigingen in landelijke gebieden. Toch heeft in de landelijke gebieden nog altijd 15% van de inwoners geen volledig postassortiment tot hun beschikking.

Ondanks de verbeteringen heeft het reorganisatieplan van de TPG gevolgen voor de financiële positie van een groot aantal postagentschappen. Ze verliezen een groot deel van hun inkomsten, nu zij minder diensten van de TNT Postgroep en de Postbank mogen aanbieden. De VVP heeft in samenwerking met Boon Organisatieadvies uit Deventer, nieuwe diensten ontwikkeld, die de verschraling van de dienstverlening kunnen voorkomen. Tot nu toe vormden de contracten tussen de postagenten en de Postkantoren BV echter een belemmering. Die stelden dat via de loketten alleen diensten van TPG en Postbank mochten worden aangeboden. Na intensieve gesprekken heeft TPG zich bereid verklaard af te zien van de exclusiviteit op Servicepunten, als de VVP met goede plannen komt. De staatssecretaris heeft positief op de ideeën van de VVP gereageerd: Het concept dat men voor ogen heeft kan mijns inziens een goede basis bieden voor betrokken partijen om tot een nader te volgen traject te komen dat goede perspectieven biedt voor zowel de postagenten en TPG als de consument.

VVP-voorzitter Erwin Rouwendal is zeer te spreken over de opstelling van TPG en Postbank. Zo hebben deze organisaties laten weten mee te zullen werken aan het uitvoeren van een aantal pilots met nieuwe, door de postagenten ontwikkelde vormen van dienstverlening. Rouwendal spreekt van een opmerkelijke ontwikkeling, gezien de historische terughoudendheid om te komen tot samenwerking: Is het zo dat alle financiële dienstverleners een beleid voeren om kleine kantoren te sluiten, de Postbank heeft positief gereageerd op ons voorstel om de mogelijkheden te bespreken onze loketten open te stellen voor alle financiële dienstverleners. De VVP vindt het eveneens positief dat vertegenwoordigers van TPG, Postkantoren en de Vereniging van Postagenten een commissie gaan vormen, die passende oplossingen zoekt voor postagenten die, ondanks de nieuwe activiteiten, hun bedrijf moeten beëindigen.

De plannen van de VVP bestaan onder andere uit het vormen van een netwerk, dat een intermediaire rol speelt bij de distributie van producten en diensten. Daarnaast is het de bedoeling diensten van banken aan te bieden en een rol te spelen in de distributie van pakketten door andere vervoerders dan TNT. De VVP presenteert binnenkort haar businessplan.

De Vereniging van Postagenten VVP behartigt de belangen van ca. 850 ondernemers met een of meerdere postagentschappen.