Gemeente Driebergen

Mond- en klauwzeer
Zoals u waarschijnlijk al gemerkt of gelezen hebt, heeft de gemeente Driebergen uit voorzorg voor MKZ-besmetting het publiek gevraagd het buitengebied (landwegen en bossen) zoveel mogelijk te mijden. Dit is door de hele gemeente aangeven met borden en linten. De afgelopen weken is gebleken dat burgers zich niet altijd aan dit dringende verzoek van de gemeente houden. De gemeente betreurt dit. In dit artikel staat o.a. een uitleg waarom het belangrijk is om de preventieve maatregelen na te leven.

Waarom preventieve afsluiting?

In veel natuurgebieden zijn runderen en schapen aanwezig. Bovendien zijn ook herten, reeën en wilde zwijnen gevoelig voor MKZ. Veel natuurterreinen in heel het land zijn daarom momenteel gesloten voor publiek

Ook is het belangrijk om landwegen zo veel mogelijk te mijden. De gemeente zal deze wegen niet afsluiten, omdat het afsluiten van de ene weg leidt tot verkeer op andere wegen. Wel roept de gemeente automobilisten op om sluipwegen door het buitengebied te mijden en gebruik te maken van de "normale" rij-routes. Op deze manier kan misschien een deel van het besmettingsgevaar worden weggenomen.

Waarom zijn kinderboerderijen gesloten?

Kinderboerderijen zijn op advies van het ministerie van Landbouw uit voorzorg gesloten, om zo de risico´s met betrekking tot MKZ tot een minimum te beperken. De reden hiervoor is dat er op kinderboerderijen veel contact is tussen bezoekers en aanwezige dieren. Mensen kunnen het MKZ-virus overbrengen en verspreiden, bijvoorbeeld via hun kleren of schoeisel. Daarnaast is er op kinderboerderijen geen goed zicht op het voeren van dieren door bezoekers. Aangezien op kinderboerderijen veel diersoorten staan die gevoelig zijn voor MKZ, is het beter alle contact met mensen te mijden en dus tot sluiting over te gaan.

Activiteiten in het buitengebied

Verschillende organisaties hebben de gemeente gebeld met de mededeling dat men activiteiten organiseert in het buitengebied. Zij stellen daarbij de vraag wat men daarmee moet. Het antwoord is simpel: dat is ieders eigen verantwoordelijkheid. Gezien het feit dat mond- en klauwzeer zeer besmettelijk is en gezien zaken als een bezoekverbod aan veehouderijen, raadt de gemeente u aan de activiteit indien mogelijk uit te stellen.

Werken in buitengebied uitgesteld

De gemeente heeft bovendien besloten om op advies van het ministerie van Landbouw de werken (zoals rioolaanleg en bijvoorbeeld onderhoud in de bossen) in het buitengebied stil te leggen. Dit besluit geldt tot nader orde.

Verdere informatie en vragen

Mensen met vragen over mond- en klauwzeer kunnen bellen naar een landelijk daarvoor geopend telefoonnummer (0800 1556) of kijken op de websites van het ministerie van Landbouw of van de Algemene Inspectie Dienst (AID). Voor agrariërs is een speciaal telefoonnummer beschikbaar: (0570) 662 888. Informatie over MKZ wordt ook gegeven via de landelijke en regionale radio- en TV-stations. Agrariërs met problemen op geestelijk gebied kunnen bellen met het nummer 0800 0240021. Heeft u vragen die specifiek voor de gemeente gelden dan kunt u contact opnemen met de werkeenheid Communicatie, tel. 52 52 75.

Indien u afgelastingen hebt kunt u die ook doorgeven aan de speciale pagina op DriebergenNet over Mond- en klauwzeer. U kunt mailen naar mkz@driebergen.net . De pagina vindt u via
http://www.driebergen.net/mkz.html

meer informatie: