Gemeente Etten-Leur

Uitreiking FNV-rapport 'Gemeenten wees minimaal sociaal'

Dinsdag 10 april jongstleden heeft wethouder W. Vermunt uit handen van de FNV het rapport 'Gemeenten wees minimaal sociaal' in ontvangst mogen nemen. De FNV voert al jaren onderzoek uit naar het lokaal minimabeleid. Sinds 1998 gebeurt dit in de vorm van het onderzoek 'Gemeenten wees minimaal sociaal'. Het onderzoek heeft als doel bij te dragen aan de verbetering van het minimabeleid.

De gegevens voor het onderzoek zijn eind 2000 bij 209 sociale diensten verzameld aan de hand van een lijst met elf stellingen. De stellingen kunnen worden beschouwd als een checklist waarmee kan worden vastgesteld of het gemeentelijk minimabeleid voldoet aan een aantal basisvoorwaarden.

De gemeente Etten-Leur doet al een aantal jaren mee aan het onderzoek. De scores van het onderzoek laten zien dat Etten-Leur een ruim minimabeleid voert. In West Brabant neemt Etten-Leur een tweede plaats in. Etten-Leur heeft over het jaar 2000 een betere score behaald dan in 1999. Door de vertegenwoordiger van de FNV, de heer P. van Oers, werd overigens in dit verband opgemerkt dat op het rapport van 1999 later correcties ten goede zijn aangebracht.

Bij de uitreiking van het rapport gaf wethouder Vermunt aan dat het minimabeleid een van de belangrijke speerpunten van het gemeentelijk beleid is. In dit kader heeft de raad eerder de nota Minimabeleid vastgesteld. Onderdelen van deze nota worden thans stelselmatig uitgewerkt. De gemeente Etten-Leur zal zelf steeds kritisch blijven kijken op welke wijze verbeteringen in het beleid kunnen worden aangebracht. Recent is in het kader van het bevorderen van het gebruik van minimavoorzieningen de bijzondere bijstandsgids uitgebracht.