Zoetermeer, 9 april 2001

Aan de redactie
Persuitnodiging

Bezorgde veetransporteurs bieden petitie aan Tweede-Kamerleden aan

De Samenwerkende Veetransporteurs (SAVEETRA) bieden dinsdag 10 april tijdens een publieksactie in Den Haag een petitie aan de Vaste Kamercommissie voor Landbouw aan. Motto van de petitie is: 'Er gaat nog een sector de lucht in'. Aanvang: 13.45 uur. Plaats: voor de ingang van het Tweede-Kamergebouw, Plein, Den Haag.

In de petitie vragen de vervoerders om erkenning van de noden in de veetransportsector als gevolg van de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ). Tengevolge hiervan ligt een deel van de bedrijven al sinds 23 februari geheel of gedeeltelijk stil. Deze desastreuze gevolgen van de MKZ-crisis kunnen, aldus SAVEETRA, niet meer tot het normale ondernemersrisico worden gerekend. De vervoerders vragen de kamerleden alles in het werk te stellen om een koude sanering te voorkomen. Concreet pleiten zij voor bijvoorbeeld een overbruggingskrediet om op zichzelf gezonde bedrijven door deze moeilijke tijd heen te helpen. Tegelijkertijd zou er een saneringsregeling moeten komen voor ondernemers die het hoofd niet meer boven water kunnen houden en hun bedrijf willen beëindigen.

De petitie wordt aangeboden door W. Klinkhamer, voorzitter van SAVEETRA en tevens veetransporteur, en ir. K.J. Noordzij, algemeen voorzitter Transport en Logistiek Nederland. SAVEETRA is een deelmarkt van Transport en Logistiek Nederland. Bij de aanbieding zullen ook enige tientallen veevervoerders afkomstig uit het hele land aanwezig zijn.

Er staat een vrachtauto op het Plein opgesteld. Bij de aanbieding van de petitie zal deze auto met koeien bedrukte ballonnen lossen onder het motto "Er gaat nog een sector de lucht in". Een ballonkunstenaar maakt dierfiguren van ballonnen en biedt deze aan het publiek aan.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de afdeling Public Relations van Transport en Logistiek Nederland, Clarisse Buma, 079-3636115. Kijk voor meer informatie over MKZ ook op onze website: www.tln.nl