European Union

EU - Russia : Cooperation Council / 4th Meeting Press Release: Luxembourg (10-04-2001) - Press: 142 - Nr: 7834/01


.

Photo EU - Council
Deputy Prime Minister of the Russian Federation Viktor Khristenko President-in-office of the Council of the European Union Anna Lindh Minister for Foreign Affairs of Sweden

Brussel,
10 april 2001

7834/01 (Presse 142)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

VIERDE ZITTING VAN DE SAMENWERKINGSRAAD

TUSSEN DE EUROPESE UNIE EN RUSLAND

Luxemburg, 10 april 2001

De Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie en de Russische Federatie heeft op dinsdag 10 april 2001 zijn vierde zitting gehouden. De zitting werd voorgezeten door de heer Viktor Khristenko, vice-minister-president van de Russische Federatie. Mevrouw Anna Lindh, minister van Buitenlandse Zaken van Zweden en fungerend voorzitter van de Raad van de Europese Unie leidde de delegatie van de Europese Unie. De heer Javier Solana, hoge vertegenwoordiger voor het GBVB nam ook deel aan deze zitting. De Europese Commissie was vertegenwoordigd door de heer Chris Patten.

De Samenwerkingsraad drukte zijn tevredenheid uit over het elan dat de betrekkingen tussen de EU en Rusland hebben gekregen dankzij de talrijke vergaderingen op hoog niveau die tijdens het afgelopen halfjaar hebben plaatsgevonden en waarbij ook de Europese Raad van Stockholm moet worden gerekend. De Samenwerkingsraad was het erover eens dat het partnerschap tussen de EU en Rusland het best verder kan worden ontwikkeld door ten volle gebruik te maken van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (PSO) en de bij die overeenkomst opgerichte instellingen. Beide partijen verheugen zich al bij voorbaat over een succesrijke en substantiële top in Moskou in mei.

Tijdens de zitting werd in het bijzonder aandacht besteed aan economische samenwerking. De Europese Unie benadrukte de noodzaak om de dynamiek van de structurele economische hervormingen te handhaven en het investeringsklimaat in Rusland te verbeteren. In deze context prees de Europese Unie zich gelukkig met de recente bevestiging door president Poetin van zijn engagement om het hervormingsproces voort te zetten, met name wat betreft de versterking van de rechtsstaat, de verbetering van de kwaliteit van het overheidsapparaat en de strijd tegen de corruptie. Indien op die gebieden beleidsmaatregelen worden getroffen, zal dat een antwoord zijn op vele wensen van de Europese Unie.

De Samenwerkingsraad verheugde zich op een tot wederzijds voordeel strekkende uitbreiding van de handelsrelaties tussen de EU en Rusland en hoopt spoedig een oplossing te kunnen bereiken voor alle problemen in dit verband.

De Samenwerkingsraad hoopte in de nabije toekomst procedureregels voor de beslechting van geschillen te kunnen aannemen via de schriftelijke procedure. De Raad nam met voldoening akte van het feit dat naar verwachting tegen juni a.s. onderhandelingen zullen beginnen over een visserijovereenkomst.

De Samenwerkingsraad verklaarde zich ingenomen met de resultaten van de conferentie op hoog niveau over Rusland en de WTO op 30 maart in Moskou. De Europese Unie constateerde met instemming dat Rusland nogmaals heeft bevestigd te zullen blijven streven naar toetreding tot de WTO, en bood Rusland verdere steun aan voor zijn inspanningen om aan de nodige eisen te voldoen.

De Samenwerkingsraad nam er tevens nota van dat de verkennende gesprekken tussen beide partijen over een gestructureerde dialoog inzake energie goed opschieten.

De EU uitte ook haar bezorgdheid over het uitblijven van voldoende vooruitgang bij de onderhandelingen over de sluiting van een overeenkomst over het multilateraal nucleair en milieuprogramma in de Russische Federatie, en deed een oproep aan alle partijen hun inspanningen op te voeren om die overeenkomst te sluiten tegen de top EU-Rusland die medio mei in Moskou plaatsvindt.

De Samenwerkingsraad memoreerde het belang van nucleaire veiligheid. De Europese Unie gaf uiting aan haar bezorgdheid over het Russische voornemen om de levensduur van zijn oudste en bijzonder onveilige reactoren te verlengen.

De Samenwerkingsraad sprak zijn tevredenheid uit over het akkoord dat op de Europese Raad van Stockholm was bereikt om de Europese Investeringsbank toe te staan leningen te verstrekken voor zorgvuldig uitgekozen milieuprojecten, volgens de door de Raad vastgestelde specifieke criteria.

De Samenwerkingsraad beklemtoonde het belang van de voortzetting van de uitvoering van het actieplan ter bestrijding van de georganiseerde criminaliteit dat in de zitting van april 2000 is onderschreven.

De Europese Unie benadrukte dat de mededeling van de Commissie over Kaliningrad een nuttige basis vormt voor de discussies met Rusland over deze kwestie, die plaatsvinden in het kader van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst. De Russische Federatie herhaalde de voorstellen voor praktische oplossingen die zij in maart jongstleden had ingediend.

De Samenwerkingsraad nam met instemming kennis van de vooruitgang die is geboekt op de tweede conferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken over de Noordelijke dimensie, die heeft plaatsgevonden in Luxemburg op 9 april 2001. Beide partijen gaven uiting aan hun tevredenheid over de vooruitgang die was geboekt op milieugebied, met inbegrip van nucleaire veiligheid, over de kwestie Kaliningrad en op het gebied van de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. De Samenwerkingsraad kwam overeen de werkzaamheden op alle gebieden van het actieplan betreffende de noordelijke dimensie voort te zetten.

Tijdens het ontbijt bespraken de partijen de recente ontwikkelingen in Rusland en de Europese Unie.