Gemeente Rotterdam

Rotterdam Thuisstad van start

Rotterdam Thuisstad, één van de 'vele steden' van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa, gaat op dinsdag 10 april van start met verschillende manifestaties. Om 11.30 uur geeft burgemeester mr. Ivo Opstelten het startsein voor het feestprogramma van de koepelorganisatie van woningcorporaties Maaskoepel, Van Pendrecht tot Pendrecht. Dat gebeurt in een tent op het veld naast het metrostation Slinge. De woonkaravaan van dit programma, dat steeds is georganiseerd rond een museumwoning, trekt tot 23 september door verschillende wijken.

Om 12.30 uur volgt de opening van 'Thuis in Rotterdam' bij de museumwoning aan de Lede 37. Deze 'reis door de tijd' bezoekt 20 Rotterdamse woningen uit de laatste 100 jaar en gaat van een benauwde arbeiderswoning uit het begin van de vorige eeuw naar een luxueus appartement in een torenflat aan de Maas. Wethouder Herman Meijer (o.m. Volkshuisvesting) verricht de officiële opening, gevolgd door loco-burgemeester Els Kuijper, die het Lucy Havelaarhuis opent.

Om 14.45 uur volgt, in aanwezigheid van H.M. de Koningin, de officiële opening van de nationale tentoonstelling '6,5 miljoen Woningen' in gebouw Las Palmas aan de Wilhelminakade (Kop van Zuid). De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de woningwet. '6,5 miljoen Woningen' geeft een beeld van de ontwikkeling van het wonen, de woningbouw en de wooncultuur in de 20e eeuw in Nederland en de invloed van de woningwet daarop. Ook de toekomst komt aan bod. Burgemeester Opstelten verwelkomt de gasten, waarna staatssecretaris J.W. Remkes de tentoonstelling officieel opent.