Wageningen Universiteit

Persbericht

10 april 2001, nr. 023

Wageningen UR, Larenstein en Van Hall gaan intensief samenwerken

Actuele ontwikkelingen in de agrarische sector en groene ruimte vragen om een krachtige samenwerking op het gebied van hoger onderwijs en onderzoek. Wageningen UR, Larenstein en Van Hall willen door samen te werken een bijdrage leveren aan de vernieuwing van de agrarische sector en de groene ruimte. De partners willen binnen het hoger onderwijs afspraken maken om tot een effectieve afstemming en doorstroom van kennis te kunnen komen. Via de samenwerking verwachten de instellingen dat het onderwijs beter kan worden toegesneden op de maatschappelijke behoeften op het terrein van de nieuwe landbouw, duurzame voedselproductie en de groene ruimte. De besturen van de universiteit en de holding tekenden op 9 april een intentieovereenkomst waarin de samenwerking is vastgelegd. De betrokken instellingen streven er naar om de samenwerking uit te bereiden naar ander partijen die op dezelfde terreinen werkzaam zijn.

Ten eerste willen de instellingen gezamenlijk vorm gaan geven aan de nieuwe landbouw in hun onderwijs. Ze willen meer aandacht voor themas als de consument, voedselveiligheid, dierenwelzijn en ethiek in hun opleidingen om in te spelen op de maatschappelijke vraag naar een heroriëntatie van de landbouw en inrichting van de groene ruimte. Deze complexe en belangrijk vraagstukken zullen een groot beroep doen op de kennis, expertise en know how in Nederland en Europa en met de samenwerking beogen de besturen ervoor zorg te dragen dat deze in ons land op een topniveau worden gebracht en gehouden.

Ten tweede willen de universiteit en hogescholen de kennisdoorstroom vanuit het onderzoek naar het onderwijs versterken, zodat de docenten een betere toegang krijgen tot actuele kennis in hun vakgebied. Dat is vooral van belang voor de hogeschooldocenten omdat zij op deze manier vaker kennis kunnen bijtanken in Wageningen, waardoor het onderwijs op een hoger plan kan worden gebracht.

Ten derde willen de partijen hun onderwijspakket zo afstemmen dat studenten beter en gemakkelijker kunnen kiezen uit het aanbod van de drie instellingen. Zo willen ze de doorstroming en doorverwijzing van BSc-studenten van de hogescholen naar de Masters-opleidingen eenvoudiger maken. Ook gaan ze meer samenwerken bij de ontwikkeling en uitvoering van hun Masters-opleidingen. De huidige masteropleidingen van de hogescholen die nu gevalideerd worden door buitenlandse instellingen zullen binnen de samenwerking een nieuwe positie en validatie verkrijgen.

Een vierde punt van samenwerking betreft de investeringen in ICT ten behoeve van het onderwijs. Wageningen, Larenstein en Van Hall investeren reeds in een gezamenlijk project, Walhalla, dat de mogelijkheden van onderwijs op afstand verkent. Bovendien gebruikt Wageningen nieuwe IC-technieken bij de opzet van zes decentrale propedeuses bij het Van Hall Instituut. De partners willen de samenwerking op het gebied van afstandsleren uitbreiden, onder meer op het gebied van het internationale onderwijs.

Tot slot willen de drie instellingen gezamenlijk buitenlandse studenten en opdrachten werven.

De drie partijen kiezen voor een bestuurlijke verwevenheid met een duidelijke gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en willen vanuit inhoudelijke doelstellingen de samenwerking versterken. Structure follows strategy is hier van toepassing. De besturen van Wageningen UR en de holding Van Hall Larenstein vormen samen een stuurgroep. De stuurgroep formeert een projectgroep die de praktische mogelijkheden van samenwerking en integratie gaat voorbereiden, coördineren en uitvoeren.

De gezamenlijke besturen zullen op korte termijn een gemeenschappelijke regeling aangaan, waarin alle samenwerkingsactiviteiten worden ondergebracht. Voorts is besloten dat de Raad van Bestuur van de WUR deel zal gaan uitmaken van de Raad van Toezicht van de samenwerkende hogescholen.

Over twee jaar wordt de inhoudelijke samenwerking geëvalueerd. Dan besluiten de besturen of de instellingen bestuurlijk moeten integreren.

Wageningen Universiteit en Researchcentrum is het kenniscentrum op het gebied van landbouw, voeding en groene ruimte in Nederland, met als hoofdvestiging Wageningen. Hogeschool Larenstein en het Van Hall Instituut zijn vakhogescholen op het gebied van landbouw, voeding en groene ruimte. Larenstein heeft vestigingen in Velp en Deventer, het Van Hall Instituut zit in Leeuwarden. De twee hogescholen besloten vorig jaar tot grotere samenwerking in de holding Van Hall-Larenstein. Wageningen heeft zon 5000 studenten die keuze hebben uit 14 opleidingen. Larenstein biedt 9 opleidingen aan die door zon 2600 studenten worden gevolgd, terwijl het Van Hall Instituut zon 1900 studenten opleidt met 8 opleidingen.

NOOT VOOR DE PERS
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: L. Speelman / T. Douma, Wageningen UR, tel.: 0651799949 J. Driesse, Hogeschool Larenstein, tel.: 0653960446 W. Wieling, Van Hall Instituut, tel.: 0651271761 J. van Kroonenburg, Holding Van Hall-Larenstein tel.: 0651065650

Behandeld door: Stafafdeling Communicatie: Simon Vink, tel. 0317-482466

U kunt ook mailen naar de Stafafdeling Communicatie: Office@Alg.VL.WAU.NL

Aangemaakt april 2001 door Gert van Maanen. Opmerkingen en vragen mailen naar: www@www.wau.nl Naar Homepage Wageningen UR