Anti Racisme Informatie Centrum

Nieuws

Zeg, scheids!

Een mens is een mens, wat voor kleur je hebt doet er niet toe. Ruud Fortman, hoofd Jeugdopleiding en trainer van A1 van de Leidse amateurvoetbalclub Roodenburg, is duidelijk. Ik wil een goede sfeer in mijn team, zodat de jongens met plezier voetballen en goed presteren. Vervelende, racistische opmerkingen in de groep of vanaf de tribune horen daar niet bij. Helaas heeft zijn team daar wel ervaring mee. De groep, waarvan ongeveer de helft allochtoon is, is zelfs een keer lastiggevallen en bedreigd tijdens een trainingskamp. Dat heeft veel impact gehad, de jongens waren echt van slag. Het is moeilijk om met dit soort zaken om te gaan. De voetbalclub stelde daarom een gedragscode in, die werd geĂŻntroduceerd met een prijsvraag, en riep de hulp in van Theatergroep Formaat.
Teambuilding, elkaar vertrouwen en leren omgaan met racistische opmerkingen waren de belangrijkste elementen van Formaats theaterworkshop. Fortman: De jongens vonden het schitterend en zijn naar elkaar toe gegroeid. Tijdens een wedstrijd hoorde ik ze terugkomen op wat ze in de workshop leerden.
Wat Fortman betreft, mag het best nog verder gaan. Als er op het veld van alles wordt geroepen en de scheidsrechter doet er niks aan, dan wil ik met mijn team het veld af. In de praktijk ligt dat moeilijk omdat je de wedstrijd dan reglementair verliest. Wel zijn de incidenten gemeld bij het bestuur, de KNVB en het Meldpunt Discriminatie Leiden.
Maar wat kun je als team doen wanneer er in het veld dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen? Rob de Leede van de KNVB: Er is inderdaad nog nooit een club om die reden van het veld gelopen. In principe zou het wel kunnen, maar dan wordt de wedstrijd later uitgespeeld of opnieuw gespeeld. Alle kleinerende opmerkingen kun je melden bij de scheidsrechter. Hij kan een speler om die reden wegsturen. Lastiger wordt het als het probleem op de tribune speelt. Dan kan de scheidsrechter de wedstrijd stilleggen, naar het bestuur stappen en hen de betreffende toeschouwers van de tribune laten verwijderen. Achteraf kan een tuchtcommissie zaken onderzoeken en eventueel straffen opleggen.

Voor meer informatie, KNVB: tel. 0343 499 211, Voetbalclub Roodenburg, tel. 071 521 69 00, Theatergroep Formaat, tel. 010 452 40 45, www.formaat.org