LBR-informatie

email

actueel

diensten

Walk your talk verschenen

Folder over discriminatiebestrijding op lokaal niveau

Op lokaal niveau is veel mogelijk en de maatregelen zijn deels betrekkelijk eenvoudig te realiseren. Om die boodschap op grote schaal bekend te maken heeft het LBR de folder Walk your talk. Discriminatiebestrijding op lokaal niveau ontwikkeld. Een folder die gemakkelijk leesbaar is en die, naar wij hopen, mensen aanspreekt.

In Walk your talk komen mogelijkheden voor gemeentelijk beleid aan de orde en pleit het LBR voor het creëren van een breed draagvlak voor antidiscriminatiebeleid in de gemeente door het instellen van een task force. De task force kan bestaan uit vertegenwoordigers van diverse organisaties en instellingen binnen de gemeente en zich toeleggen op het signaleren en registreren van racisme, beleidsvoorstellen en voorstellen voor activiteiten formuleren en fungeren als lokaal aanspreekpunt. Regionaal en lokaal opererende antidiscriminatiebureaus zouden deel moeten uitmaken van de task forces.

De titel van de folder, Walk your talk, refereert aan een uitspraak van de heer Vreeman, burgemeester van Zaanstad. Hij riep, in 2000 bij de eerste Burgerzaalconferentie over lokale samenwerking tegen racistische uitingen en rassendiscriminatie, gemeenten op in de praktijk duidelijk te laten zien hoe belangrijk zij gelijke behandeling en het tegengaan van discriminatie vinden. Hij vraagt gemeenten dat te doen waarvan zij zelf zeggen dat zij het belangrijk vinden.

Uit vragen die bij het LBR binnenkomen blijkt dat lokale overheden, en organisaties die met gemeenten samenwerken, werk maken van de bestrijding van rassendiscriminatie. Vaak geven vragenstellers aan dat zij meer willen weten over de mogelijkheden op lokaal niveau. Of zij spreken de wens uit aan de mogelijkheden van gemeenten, diensten en afdelingen meer bekendheid te geven. Naar verwachting zal door de naderende gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar de belangstelling voor discriminatiebestrijding op lokaal niveau toenemen.

Walk your talk
geeft, in een kort overzicht, bondige informatie en is tegen lage kosten beschikbaar gesteld. Daardoor is het mogelijk de folder in grotere oplagen in gemeenten te verspreiden.

De folder Walk your talk is voor 1,50 te koop bij het LBR. Bij afname van meer dan 50 exemplaren kost de folder 1,-- per stuk. Voor bestellingen: bel 010 201 02 01 of stuur een bericht per email, info@lbr.nl, of fax, 010 201 02 22, en vermeld dat het gaat om Walk your talk.

Bij het samenstellen van de folder is het LBR geadviseerd door Dave Bekkering en Edwin Mermans (Steunpunt Discriminatie West-Brabant), Rens van Dijk (Meldpunt Discriminatie Leiden), Coby Katu-Bin-Mara (ADB Tilburg) en Süleyman Dönmez (Gemeente Rotterdam).

Voor meer informatie of vragen naar aanleiding van de folder kunt u contact opnemen met LBR-medewerker Gé Grubben (010 201 02 01).

NB

Het LBR heeft een logo ontwikkeld voor 2001, het VN-jaar tegen racisme. Het 2001 logo staat vrij ter beschikking aan organisaties en personen die aandacht vragen voor het VN-jaar tegen racisme en de bijbehorende doelstellingen, of in dat kader activiteiten ontplooien. U kunt het logo hier downloaden of gratis op Cd-rom toegezonden krijgen, bel voor meer informatie 010 201 02 01.