Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Uitvoering ruimtelijke regelgeving laat te wensen over

Download de rapportage

De uitvoering en handhaving van de ruimtelijke regelgeving door gemeenten laat nog steeds te wensen over. Dat schrijft minister Pronk aan de Tweede Kamer in de rapportage over de activiteiten van de inspectie ruimtelijke ordening in 2000. In deze rapportage staan de resultaten van inspectie-onderzoeken naar de uitvoering van de Wet Ruimtelijke Ordening (WRO) door gemeenten. Hieruit blijkt dat in zon 80% van de afgeronde onderzoeken de inspectie van mening is dat de WRO beter moet worden nageleefd. Pronk vindt het wel positief dat gemeenten waar de inspectie problemen aantreft meestal de conclusies van de inspectie delen, de aanbevelingen overnemen en concrete plannen maken om de uitvoering van de wet en de handhaving te verbeteren. Dit jaar wil de minister het toezicht van de inspecties ruimtelijke ordening op gemeenten verder intensiveren. Hierbij zullen de VROM-inspecties steeds meer gaan samenwerken. Het aantal onderzoeken bij gemeenten zal dit jaar verder worden verhoogd.

Uitvoering WRO
Het toezicht op de uitvoering en handhaving door gemeenten is in 2000 verder geĂŻntensiveerd. De inspectie ruimtelijke ordening is bij 57 gemeenten een onderzoek gestart naar de manier waarop zij de Wet Ruimtelijke Ordening uitvoeren en hun plicht tot handhaving nakomen (in 1998 en 1999 waren dit er 13 respectievelijk 50). Het gaat dan bijvoorbeeld om de actualiteit van bestemmingsplannen, de correcte toetsing van bouwplannen aan het bestemmingsplan, en de correcte toepassing van vrijstellingsprocedures. Als na het onderzoek blijkt dat de uitvoering van de WRO te verbeteren is stelt de gemeente een plan van aanpak op om de uitvoering van de wet en de handhaving te verbeteren. De inspectie keurt deze plannen goed en voert, zeker in ernstige gevallen, na verloop van tijd een herhalingsonderzoek uit. Uit de afgeronde onderzoeken blijkt niet dat bepaalde type gemeenten (groot of klein, stedelijk of landelijk) sterk dan wel zwak naar voren komen.

Handhaving
Wanneer de inspectie constateert dat een gemeente haar ruimtelijk beleid onvoldoende handhaaft (niet optreedt tegen illegale situaties) kan zij de gemeente verzoeken het bestemmingsplan te handhaven. Als een gemeente daar geen gehoor aan geeft kan de inspectie een bezwaar- en beroepsprocedure starten. Het aantal handhavingsprocedures is de afgelopen 3 jaar gestegen van 4 in 1998, naar 9 in 1999 naar 12 in 2000.