OPTA

Jaarplan

OPTA heeft in 2001 twee doelstellingen:

1. Streven naar gelijke kansen voor telecomaanbieders op aansluiting op het netwerk van partijen met aanmerkelijke marktmacht. Exmonopolisten moeten andere partijen, volgens volstrekt gelijke voorwaarden, netwerktoegang bieden.

2. Snellere behandeling van geschillen. Hiermee wil OPTA beter aansluiten bij de enorme dynamiek in de markt en voorkomen dat er zogeheten first mover advantage ontstaat door bestuurlijke traagheid.

Om deze twee doelstellingen te realiseren ontwikkelt OPTA activiteiten rondom de volgende themas:

- relevante markten

- toegang

- wholesale-retail

- kwaliteit

- beleid

Relevante markten
Het begrip relevante markt verwijst naar een afbakening van de markten rondom telecommunicatie en postdiensten. Door deze afbakening kan een snelle inschatting worden gemaakt van de concurrentie-ontwikkeling. Ook is snel zichtbaar welke aanbieders aanmerkelijke marktmacht hebben (partijen die moeten voldoen aan voorschriften om de mate van concurrentie te vergroten en de keuzevrijheid van de consument te verbeteren).

Voor het uitvoeren van deze activiteiten gaat OPTA de volgende projecten uitvoeren:

- Marktafbakening ; een project dat OPTA heeft opgezet om actief mee te werken aan de herziening van de Europese telecomrichtlijnen, specifiek op het gebied van de definitie van de relevante markt.
- Onderzoek naar partijen met aanmerkelijke marktmacht (AMM vast-mobiel,

- AMM vaste telefonie en huurlijnen, en AMM mobiele telefonie), waarmee wordt bezien of voor het eerst (vast-mobiel) dan wel opnieuw partijen moeten worden aangewezen als aanmerkelijke marktmacht ter bevordering van de concurrentie

Toegang
Partijen met aanmerkelijke marktmacht moeten op basis van gelijkwaardigheid aan andere aanbieders toegang verlenen tot hun netwerken. Daarnaast wil OPTA er ook voor zorgen dat het nu reeds bestaande verlenen van voorwaardelijke toegang tot de netwerken en het verlenen van toegang tot omroepdiensten meer gaat gebeuren op basis van gelijkwaardigheid. Hier zullen de bestaande voorwaarden dus zo veel mogelijk voor iedere aanbieder gelijk en inzichtelijk moeten worden.
Het verlenen van toegang is verder aan de orde in mobiele markten. Deze markten groeien in hoog tempo. Hierbij zijn sommige tarieven hoger nu dan passend zou zijn bij effectieve concurrentie. Het toekennen van toegangsrechten aan derden is een hulpmiddel om de tarieven aan te passen.

Voor het uitvoeren van deze activiteiten heeft OPTA de volgende projecten:

- Toegang aansluitnet; hiermee wil OPTA zorgen voor eerlijke voorwaarden en redelijke prijzen.

- Bijzondere toegang tot mobiele netwerken; dit project is gericht op effectieve markttoetreding door mobiele dienstaanbieders op andere manieren dan via interconnectie.

- Aankiesbaarheid nummers; hiermee wil OPTA er dit jaar er voor zorgen dat nummers zo ruim mogelijk in dienst kunnen worden gesteld nadat ze zijn toegekend.

- Veilen van nummers; is bedoeld om bij grote belangstelling voor bepaalde servicenummers, tot een duidelijke en eerlijke verdeling te komen voor alle partijen.

Wholesale-retail
De kostenregels voor de diverse interconnectiemarkten worden in 2001 herzien, dit vooruitlopend en in lijn met de komende veranderingen in ONP-regelgeving. De mate van concurrentie op de markten zal maatgevend worden voor interconnectietarieven op die markten. Alle partijen, zowel de ex-monopolist als de andere partijen, hebben belang bij een eenduidige kostenregels. Hierdoor zijn onder meer de condities waaronder wholesale plaatsvindt beter te voorspellen. Om te bewaken dat er voldoende ruimte is op de markten voor concurrentie zal OPTA regelmatig een prijssqeeze-toets uitvoeren.

Voor het uitvoeren van deze activiteiten heeft OPTA de volgende projecten:

- Nieuwe kostenregels voor tarieven interconnectie en bijzondere toegang (LRIC); OPTA zorgt voor inzichtelijke en voorspelbare tarieven voor de markt.

- Squeeze-toets; regelmatig zal OPTA gaan toetsen of met de geldende marge tussen interconnectie- en eindgebruikerstarieven de mate van concurrentie op de telecommunicatiemarkt wel gewaarborgd blijft.

Kwaliteit
Een betere kwaliteit van diensten in de telecommunicatie- en postmarkt zal van groter belang worden. Bij toenemende concurrentie op deze markten zal bewaakt moeten worden dat de kwaliteit van de diensten niet achterblijft maar zich verder ontwikkeld.

Voor het uitvoeren van deze activiteiten heeft OPTA de volgende projecten:

- Kwaliteit post/controle norm; in dit project wil OPTA bereiken dat TPG volgens redelijke kwaliteitsnormen postbezorging uitvoert.

Beleid
De verdere ontwikkeling van de telecommunicatiemarkt is afhankelijk van het beleid dat wordt gevoerd door de overheid. Als OPTA haar taken goed wil uitvoeren is het van belang dat OPTA zelf ideeën heeft over een goed beleid. Met deze ideeën kan zij het beleid van de overheid beïnvloeden door te proberen om haar ideeën in de verschillende nationale beleidstukken en regelgevingen te krijgen.

Voor het uitvoeren van deze activiteiten heeft OPTA de volgende projecten:

- ONP-review; een project waarmee OPTA de aanpassingen in de regelgeving omtrent universele dienstverlening (Open Network Provision, ONP) omzet in gevolgen voor het toezicht op de Nederlandse markt. OPTA tracht in gezamenlijk verband (bijvoorbeeld via de International Regulators Group, IRG) of zelfstandig constructief mee te werken naar een nieuw kader voor regelgeving.
- Toekomstig toezicht; OPTA schrijft een visie op de toekomst en geeft een zogeheten rode draad aan in de ontwikkelingen op de markt en de manier waarop OPTA haar toezicht moet inrichten.

In februari 2001 werd het jaarplan OPTA 2001 vastgesteld. Dit is een jaarlijks terugkerende procedure, waarbij het college besluit (het jaarplan) welke projecten in een kalenderjaar met voorrang moeten worden uitgevoerd. De krachtige marktdynamiek is een belangrijke variabele bij de selectie van projecten die OPTA uitvoert. Het is daarom niet ondenkbeeldig dat op enig moment andere keuzes moeten worden gemaakt, ten aanzien van de projecten waaraan vanaf dat moment prioriteit dient te worden verleend. Aan de tekst en de strekking van dit jaarplan kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.