GUO

MKZ: 20.000 meldingen bij GUO voor werktijdverkorting

Gouda, 10 april 2001

De crisis rondom de MKZ heeft bij GUO geleid tot zo.n 20.000 meldingen van werknemers voor werktijdverkorting. In de Werkloosheidswet (WW) is geregeld dat bedrijven gedurende een beperkte periode de arbeidsduur van werknemers kunnen verminderen. De werknemer ontvangt in die situatie doorgaans een WW-uitkering van 70% van het loon.

In voorgaande jaren werd bij GUO op jaarbasis door ongeveer 15.000 mensen een beroep op de WW gedaan. De crisis heeft tot gevolg dat alleen al de meldingen voor werktijdverkortingen een verdubbeling betekenen van het werkaanbod WW. Gelet op de bijzondere situatie hebben de andere uitvoeringsinstellingen (Cadans, GAK, SFB en USZO) reeds aangegeven dat zij bereid zijn de helpende hand te bieden bij een snelle en correcte uitvoering van de extra aanvragen WW.

Om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting kunnen bedrijven een vergunning aanvragen bij de Regionale Arbeidsinspectie. Vervolgens kan de aanvraag bij een regiokantoor van GUO plaatsvinden. GUO beschikt over kantoren in Heerenveen, Arnhem, Alkmaar, Eindhoven en Den Haag. Normaal geldt een eigen risico van twee tot zes weken. Op dit moment is door het ministerie van SZW de eigen risicoperiode gehalveerd.

De uitvoeringsinstelling GUO verzorgt uitkeringen en premie-inning van sociale verzekeringen zoals ZW,WW en WAO voor de agrarische sector, de tabaksbranche, het slagersbedrijf, de vleesverwerkende industrie en de pluimveehandel en .industrie. Bij GUO zijn in totaal 35.000 werkgevers aangesloten.

Voor nadere informatie

GUO, Marcel Pisa, woordvoerder
Tel. 030-6949755 (w)
Tel. 0346-282414 (p)

10 apr 01 14:53