Gemeente Eindhoven

Persbericht: 10 april 2001

Drie bommen geruimd in Meerhoven

Op maandag 9 april 2001 zijn in Meerhoven drie vliegtuigbommen onschadelijk gemaakt. De operatie is vrijwel vlekkeloos verlopen. Rond drie uur was de bommenruiming voltooid en werd het sein 'veilig' gegeven.

De bommenruiming was in meerdere opzichten een omvangrijke operatie. Op de eerste plaats moesten de bewoners van bijna zeshonderd woningen (zo'n veertienhonderd bewoners) de veiligheidszone verlaten. Ten tweede ging het om drie explosieven die alle op één dag onschadelijk moesten worden gemaakt. Ten derde was het derde explosief een riskant type. Bovendien lag deze bom op tamelijk korte afstand van een gasleiding die 16.500 aansluitingen in de Kempen van gas voorziet, en op minder dan honderd meter van de woonwijk.

Voortvarende start
De operatie startte voortvarend. De eerste bom, een Amerikaanse duizendponder, was in korte tijd onschadelijk gemaakt. Het tweede explosief, een Amerikaanse vijfhonderdponder, stelde de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) voor meer problemen. De ontsteker liet zich niet met een tang losdraaien. Ook een 'raketklem' (twee gaspatronen die worden ontstoken en de ontsteker zo met kracht uit de bom moeten draaien) bood geen soelaas. Daarop besloot het ruimingsteam de bom 'gecontroleerd' te laten ontploffen. Bij de bom werd een springlading aangebracht. Vervolgens werd de bekisting rond de bom verwijderd en werd het explosief afgedekt met een zeven meter dikke laag zand, waarna de springlading tot ontploffing werd gebracht.

Probleemloos
De derde bom, een Engelse vijfhonderdponder met een vertragingsmechanisme, was op papier de meest lastige van de drie. In de loop der jaren heeft de EOD van dit type zestien exemplaren ontmanteld. Twee daarvan ontploften spontaan tijdens de demontage. De ontsteker liet zich ditmaal echter probleemloos verwijderen, waarop rond drie uur het sein 'veilig' kon worden gegeven.

Mogelijk meer ruimingen
In de loop der jaren zijn rond het vliegveld Eindhoven zo'n zestig bommen gevonden en geruimd. De gemeente heeft bepaald dat ieder stuk grond in Meerhoven eerst wordt onderzocht op de aanwezigheid van bommen voordat er wordt gebouwd. Het onderzoek naar de aanwezigheid van bommen duurt nog zeker tot eind 2002. Het is dan ook niet uitgesloten dat in de toekomst nog meer bommenruimingen zullen plaatsvinden. Ook dan zal de gemeente proberen de overlast voor bewoners, bedrijven en instellingen tot een minimum te beperken.