Manifest voor het houden van vee

11 april 2001
Weer vee in grijpers, in overvolle hokken. Dieren die worden behandeld als dingen. Boeren die inkomen en levenswerk verliezen. Platteland dat wordt ontwricht. Afsluiting van natuur- en wandelgebieden. Mond- en klauwzeer drukt ons nogmaals met de neus op de feiten: onze veeteelt is de beschaving voorbij.
Dit is het moment voor een nieuwe start naar een duurzame veehouderij. De overheid besteedt vele honderden miljoenen aan subsidies, bestrijding van dierziekten en schadecompensatie. Laat Nederland nu besluiten dat gemeenschapsgeld in te zetten voor een structurele aanpak van de veehouderij. Te kiezen voor een nieuwe, verantwoorde veeteelt, met winst voor milieu, dierenwelzijn, landschap en natuur en met perspectief voor de boeren. Daar willen ook wij onze schouders onder zetten.

Een verantwoorde veehouderij wil in één woord zeggen, extensiveren. En dat betekent:

1. Een meer diervriendelijke veehouderij. Dieren krijgen meer ruimte en mogen weer naar buiten. Ook krijgen de dieren alleen nog maar verantwoord voer, zonder toevoeging van groeimiddelen.
2. Minder vee: winst voor natuur en milieu. Er is in Nederland uiteindelijk nog plaats voor circa driekwart van het huidige aantal koeien en de helft van het aantal varkens en kippen. De milieuvervuiling neemt daarmee af, zodat bijzondere natuur als heide, hoogveen, orchideeën, salamanders en vlinders, kan blijven bestaan. Ziektes kunnen minder makkelijk uitgroeien tot epidemieën.
3. Meer biologische veeteelt. Dat is beter voor dier en milieu. De dieren hebben meer weerstand tegen ziekten en krijgen voer dat zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen is geteeld.
4. Meer regionale productie. Dat wil zeggen het dichter bij elkaar brengen van veevoederproductie, veeteelt, afzet van mest en verwerking van vlees en melk. Dat leidt tot minder gesleep met levende dieren, minder dierenleed, minder kans op verspreiding van dierziekten en minder milieuschade. Veevoer komt uit Europa in plaats van uit de tropen, waar door veevoerplantages regenwoud wordt vernietigd. Verwerking van landbouwproducten in de regio betekent ook een stimulans voor de lokale economie en brengt de consument en de producent dichter bij elkaar.

5. Een eerlijke prijs en een eerlijk inkomen voor boeren. Landbouwsubsidies worden omgezet in vergoedingen voor het behoud van onvervangbare cultuurlandschappen en boerennatuur. De consument betaalt een eerlijke prijs voor kwaliteitsproducten.

Dit manifest is een boodschap aan de bestuurders van Nederland. Wij vragen de regering om nú een plan te maken voor de extensivering van de veehouderij, en om dat plan snel te realiseren. Wij verwachten van de leden van de Tweede Kamer dat zij de totstandkoming en uitvoering van dat plan bevorderen.

Wij zien dit manifest als het begin van een verandering naar een verantwoorde veehouderij in Nederland. Wij vragen organisaties en burgers zich hierbij aan te sluiten. Onderteken nu het manifest via de website van Stichting Natuur en Milieu