Universiteit van Amsterdam



UvA Agenda




Titel Van de nood een deugd

Datum woensdag 11-04-2001
Tijd 14:00 uur

Door Prof. dr. P.F. Schouwenburg

Prof. dr. P.F. Schouwenburg, hoogleraar Keel-, neus- en oorheelkunde en heelkunde van het hoofd-halsgebied: Van de nood een deugd.

In Amsterdam beschikken we voor de Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) over twee academische ziekenhuizen en een kankerinstituut waar de oncologie van onder andere het hoofd-halsgebied sterk is ontwikkeld. De stelling van Schouwenburg is dat in een tijd van toenemende specialisatie het niet langer mogelijk is om binnen een academische staf voldoende menskracht en budgettaire ruimte te scheppen voor verdere vakinhoudelijke ontwikkeling. De infrastructuur en de ondersteuning binnen bijvoorbeeld de operatiekamers beperken de mogelijkheid om alle taken naar behoren uit te voeren; de resulterende wachtlijsten nopen tot een koerswijziging. Ook functioneren de huidige medische staven te weinig als team, omdat er te weinig bindende factoren zijn. Dit laatste houdt verband met de vele subspecialismen binnen de KNO, waardoor de samenhang op de achtergrond dreigt te raken.
De enige oplossing is om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Dit moet mogelijk zijn gezien het complementaire karakter van genoemde afdelingen. Samenwerking leidt tot synergie en kan anderen tot voorbeeld dienen. Daarom is het immer geschetste nadeel van te veel academische klinieken in Amsterdam volgens Schouwenburg niet langer een nood maar een deugd. In dit opzicht heeft de hoofdstad een voorsprong in Nederland.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. webmaster@uva.nl
Bron: UvA Agenda