CDA

Gerda Verburg: Voor Afrika is economische ontwikkeling net zo belangrijk als vrede en veiligheid

In de middag van 10 april was er een debat in de volle breedte over Afrika. "De ontwikkelingshulp die geboden wordt aan Afrika is vooral gericht op vrede en veiligheid. In mijn ogen moet naast deze twee belangrijke aspecten ook gekeken worden naar de economische ontwikkeling van dit continent," volgens Gerda Verburg, Tweede Kamerlid voor het CDA.

"Als de economische ontwikkeling namelijk wegvalt, vallen de vrede en veiligheid ook weg in een land. Ik verwacht daarom van de minister dat ze meer aandacht geeft aan sociaal economische ontwikkelingen van Afrika. Als tweede punt wil ik aandacht besteden aan de conflicten in het grote meren gebied in Afrika, denk hierbij alleen al in Congo, Uganda en Rwanda. Deze regio is erg gediend met een stabiliteits- en ontwikkelingspact, hier zal ik mij dan ook sterk voor maken."

"Mijn volgende punt is het Millennium Programme for the Renaissance of Africa, een plan dat is opgezet door de regering van Zuid-Afrika en Nigeria. Dit hulpprogramma legt meer verantwoordelijkheid bij Afrika zelf, deze aanpak biedt veel kansen . De Nederlandse regering houdt zich stil rond dit plan, ik vraag me af waarom."

"Als laatste wil ik stil staan bij de situatie in Zimbabwe. Het optreden van de regering Mugabe wordt met de dag brutaler. Landonteigening, bedreiging van journalisten, intimidatie van de rechterlijke macht en schending van de mensenrechten zijn aan de orde van de dag. Voor het CDA is daarom de tijd gekomen om de EU-hulp aan de Zimbabwaanse overheid te stoppen. Er moet wel gekeken worden naar andere oplossingen via MFO's om de bevolking te helpen, zij mogen van dit alles niet de dupe worden."