Gemeente Alblasserdam INFORMATIE ALBLASSERDAM

Voorlichting/Bestuurssecretariaat


Alblasserdam, 2 april 2001

GROEN EN BEBOUWING GAAN SAMEN,
HONDERDJARIGE PAARDEKASTANJE BLIJFT
BEHOUDEN VOOR ALBLASSERDAM.

Alblasserdam kent de laatste jaren talrijke nieuwbouwprojecten. Elke keer wordt de afweging gemaakt of de natuurlijke beplanting kan blijven staan of moet worden verwijderd. Op dit moment zijn in Alblasserdam twee grote projecten in voorbereiding. Het project op de locatie Papiergarenfabriek, dat op initiatief van Aannemersbedrijf Gebr. Blokland in samenwerking met de gemeente ontwikkeld wordt door de Exploitatiemij Alblasserdam v.o.f en het project Woonwerf Verolme, in handen van TRS.

Op het terrein van de voormalige Papiergarenfabriek treft de Alblasserdamse bevolking nu een ca. 100 jarige Paardekastanje aan. Een kastanje met een stamomvang van bijna drie meter. Op het moment dat de gemeente met de invulling van het terrein werd geconfronteerd heeft het Alblasserdamse Hart voor de Natuur gezegevierd. De Paardekastanje wordt niet gekapt, maar krijgt een nieuwe plaats in Alblasserdam.

Samenwerking tussen twee bouwprojecten in Alblasserdam heeft er toe geleid dat, voordat er ook maar één paal de grond in gaat, op de locatie Woonwerf Verolme al het eerste groen wordt geplant. De Paardekastanje gaat namelijk op een spectaculaire manier over de rivier de Noord verplaatst worden van de locatie Papiergarenfabriek naar de locatie Verolme. Leefbaarheid en duurzaamheid gaan hier samen.

De Paardekastanje wordt een markant herkenningspunt op de Woonwerf Verolme, zowel vanaf het water als vanaf het land. Een dergelijke grote en zware boom verplaats je niet zomaar. Daar komt heel wat bij kijken. De handen zijn dan ook in elkaar geslagen en dank zij veler medewerking gaat dit project slagen.

De organisatie van de verplaatsing is in handen van de Nationale Bomenbank en dank zij bijdragen van TRS, Aannemersbedrijf Gebr.Blokland, de provincie Zuid Holland, de gemeente Alblasserdam, de Nationale Bomenbank, Grontmij. Zuid Holland, Projectbureau Drechtoevers, de Rabo Bank Alblasserdam/Papendrecht, W.F. de Jong Aannemers en VanderGiessen-DeNoord behoudt Alblasserdam zijn 100 jarige Paardekastanje.

Woensdag 11 april rond 12.00 uur zal een enorme kraan met het werk gaan starten. De boom wordt voorzichtig in de takels gehesen en zal daarna over de rivier naar zijn bestemming worden gevaren. Deze werkzaamheden nemen een aantal uren in beslag en geinteresseerd publiek heeft vanaf de aanlegplaats van de Fast Ferry alvast een uitstekend zicht op de werkzaamheden. Ook rondom het plantgat op de Verolmewerf is genoeg plaats voor het publiek ingeruimd.

Omdat het hier om een unieke gebeurtenis gaat zijn rondom de toekomstige standplaats van de Paardekastanje een aantal feestelijke activiteiten georganiseerd.
- de hele middag speelt op het terrein Dixieland-orkest The Dixie Six;
- vanuit een grote kraam van de Stichting Behoud de Toren wordt vanaf 14.00 uur koffie met een koekje en frisdrank aan het aanwezige publiek uitgedeeld;
- uiteraard is het terrein feestelijk versierd met vlaggen en 10 reuzenballonnen van 2.5 m. doorsnee;
- alle basisschoolkinderen krijgen een uitnodiging via de scholen. Zij kunnen op een kaartje twee vragen beantwoorden. Als zij dit kaartje op 11 april inleveren bij de kraam van de Stichting Behoud de Toren ontvangen zij een zakje, gevuld met snoep zoals dat 100 jaar geleden populair was of zij kunnen kiezen voor een appel. Bovendien worden onder de goede inzenders drie mooie prijzen verloot;
- voor alle kinderen is ook een ballonnenwedstrijd georganiseerd. Op het terrein lopen drie vrolijke clowns rond die vanaf 14.00 uur de ballonnen uitdelen. Ook hier zijn voor de verst aangekomen ballonnen weer drie prijzen beschikbaar.
Om ca. 15.00 uur zullen een aantal genodigden vanuit het gemeentehuis op het terrein arriveren voor het officiële gedeelte. Twee spectaculaire bomen zullen het gezelschap, waaronder de gebiedsgedeputeerde voor de Alblasserwaard, mevrouw L. van Ruijven-Van Leeuwen, burgemeester A.D. van den Bergh, mevrouw Flora Korteland (101 jaar) en de diverse directies van de sponsors, voorafgaan naar het plantgat van de Paardekastanje, alwaar de officiële handelingen plaats zullen vinden. Hierna begeven de genodigden zich weer naar het gemeentehuis.

Het aanwezige publiek kan de gehele middag op het terrein blijven om de afronding van de werkzaamheden gade te slaan.

Einde bericht.
Voor informatie: afd. Voorlichting, Ineke Bieren, tel.nr. 078-692 13 15, e-mail info@alblasserdam.nl

NB: De locatie Papiergarenfabriek bevindt zich aan de Oost Kinderdijk en de locatie Verolme aan het Cortgene. Beide locaties liggen in het verlengde van elkaar met daartussen (voorlopig nog) de aanlegplaats van de Fast Ferry aan de Kade. Een plattegrond is op verzoek verkrijgbaar bij de afd. Voorlichting