IMAGINE: JOHN LENNON IN ANTWERPEN
(Van 11 tot 17 april 2001)
Antwerpen- 6 maart 2001-

Yoko Ono en de John Lennon Estate/Bag One Arts zullen van 11 tot 17 april as. een unieke en uitzonderlijke tentoonstelling van John Lennon's kunstwerken organiseren in het Hilton Antwerp. Als eerste en volledige tentoonstelling van Lennon's kunst ooit in België, zal dit event in het Hilton Antwerp, met meer dan 150 stukken, meteen ook één van de grootste Lennon tentoonstellingen wereldwijd zijn.

John Lennon

Zelfs al is John Lennon over de hele wereld vooral bekend voor zijn muziek en het ideeëngoed dat de levenswijze van meer dan één generatie en zo van miljoenen mensen in de 60-er en 70-er jaren beïnvloedde, is het veel minder bekend dat Lennon's eerste passie, de kunst was, en dat hij vooral hiervoor streefde naar erkenning. Voor zijn tragische dood in 1980 vertelde Lennon zijn vrouw Yoko dat er twee dingen waren die hij nog tijdens zijn leven wilde realiseren: het opnemen van een album en de erkenning krijgen als visueel kunstenaar. De eerste droom werd vervuld met het maken, samen met Yoko, van "Double Fantasy"; helaas ontbrak hem de tijd om ook zijn tweede wens werkelijkheid te maken.

In wat zij, 'een stille belofte om John's liefde voor kunst met de wereld te delen' noemt, begon Yoko Ono Lennon in 1986 een serie afdrukken van John's originele tekeningen uit te geven. Deze afdrukken, in edities van 300 stuks, werden geselecteerd uit Lennon's tekenboeken. Het zijn uiterst persoonlijke beelden van zijn familie, leven en ervaringen. In meer dan één aspect vormen ze een intiem visueel dagboek van John's gedachten en gevoelens gedurende de laatste en meest gelukkige- jaren van zijn leven. Sommige van de afdrukken werden ingekleurd door Yoko, waardoor ze onderdeel geworden zijn van de vele gezamelijke projekten van het koppel. De verzameling afdrukken is een werkelijk levend projekt, en nieuwe beelden worden regelmatig toegevoegd.

Meer dan 150 werken zullen deel uitmaken van de tentoonstelling in het Hilton Antwerp en zij zijn daarenboven ook te koop, inclusief de lang verwachte handgeschreven zangtekst van 'Imagine', voor het eerst beschikbaar in Europa bij de opening van deze historische tentoonstelling.

Origineel werk

Bijzonder voor deze speciale tentoonstelling in Antwerpen is de toevoeging van 13 originele tekeningen, in bruikleen gegeven door Yoko Ono Lennon uit haar privé collectie. Dit zal voor veel mensen hoogstwaarschijnlijk de enige gelegenheid ooit zijn om deze tekeningen te zien, daar mevr. Ono deze stukken slechts zeer zelden laat 'reizen'.

Meer nog, de tentoonstelling in het Hilton Antwerp zal ook een aantal nieuwe afdrukken bevatten die gebaseerd zijn op de grappige tekeningen die John Lennon maakte voor, en met zijn zoon Sean. Verder werd ook een sculpturaal element aan de tentoonstelling toegevoegd, een metalen beeldje van John Lennon dat gemaakt werd uit gesmolten handwapens, wapens die in beslag genomen werden door de Amerikaanse politie of die vrijwillig ingeleverd werden door stadsjeugd. De John Lennon Estate doneert de opbrengst uit de verkoop van deze beeldjes aan de Jan Wenner's Ceasefire Organisation, een organisatie die jeugdwerk financieel steunt in een poging om criminaliteit een halt toe te roepen.

Lennon & Hilton

De John Lennon Estate/Bag One Arts zijn zeer verheugd dat deze tentoonstelling doorgaat in het Hilton Antwerp. De band die bestaat tussen Hilton Hotels en de Ono-Lennons is meer dan bekend en werd vereeuwigd inb Lennon's 'The Ballad of John and Yoko'. Hun huwelijksreis speelde zich af in het Hilton Amsterdam met de historische Bed-In For Peace in 1969. Volgend hierop creëerde John een portfolio van liefdevolle, humoristische en soms erotische tekeningen over hun huwelijk en huwelijksreis, en dit als cadeau voor zijn nieuwe bruid.

Cinnamon Press publiceerde in 1970, in samenwerking met John Lennon, een keuze uit deze tekeningen en noemde het de 'Bag One' portfolio (samengebracht in een tas van de hand van Ted Lapidus) Zeer controversieel voor de tijd waarin ze geproduceerd werden, maken deze afdrukken nu wereldwijd deel uit van de collecties van de grootste musea, waaronder het Museum of Modern Art in New York. De volledige Bag One portfolio zal te bezichtigen zijn in het Hilton Antwerp (van 11 tot 17 april 2001) Zowel de John Lennon Estate/Bag One Arts als het Hilton Antwerp beschouwen deze toevoeging als een soort herleving van dit historische vredesinitiatief en hopen dat het zal dienen als herinnering aan de boodschap waarmee John Lennon vandaag de dag nog altijd wordt geassocieerd: "Imagine all the people, living life in peace".

Nota aan de redakties:

Ondanks het feit dat Yoko Ono Lennon niet persoonlijk aanwezig is op deze tentoonstelling, heeft zij ingestemd met twee telefonische live interviews. Contact hiervoor is Donald Heering (Commsultants) 0495 50 53 00 De visuele media zijn welkom om de werken te filmen tijdens de opbouw van de tentoonstelling tussen 8 en 10 april. Er zullen vertegenwoordigers van de John Lennon Estate aanwezig zijn voor interviews.

Voor meer informatie Hilton Antwerp, Groenplaats, 2000 Antwerpen Tel: 03-204 12 20
Pers contacten: Commsultants tel. 02-725 15 91
- fax 02-725 12 55

- e-mail commsultants@pi.be

Drukklaar beeldmateriaal is verkrijgbaar op aanvraag: 02-725 15 91

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Continental Airlines