Vereniging VNO-NCW

Persbericht
Afdeling Public Relations VNO-NCW

Adres/Address
'Malietoren'
Bezuidenhoutseweg 12
Den Haag
Telefoon/Phone
..-31 (0)70 349 01 67
Telefax/Fax
..-31(0)70 349 01 77
Postadres/Postal Address
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
E-mail
communicatie@vno-ncw.nl

Ruimtelijke ordening kan 'anders' en 'beter'

11 april 2001 - Nederland staat de komende decennia voor ingrijpende, nieuwe inrichtingsvragen. In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening stelt het water nieuwe eisen, vechten natuur en recreatie om de aandacht en claimen economische activiteiten en wonen hun ruimte. Maar is dit allemaal te combineren? Hoe verdelen we de ruimte op een optimale wijze?
ANWB, Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), Vereniging Natuurmonumenten en VNO-NCW hebben de handen ineengeslagen en presenteren een nieuwe visie op en een werkwijze voor de ruimtelijke inrichting van Nederland: overheden samen met burgers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties laten samenwerken en beslissen hoe Nederland ingericht kan worden. Want het kan 'anders' en 'beter', vinden deze vier maatschappelijke organisaties. Deze werkwijze levert een snellere besluitvorming op en een groter gemeenschappelijk draagvlak. Met als resultaat een land waarin 16 miljoen Nederlanders kunnen wonen, werken, recreëren en zich verplaatsen.

ANWB, AVBB, Vereniging Natuurmonumenten en VNO-NCW hebben samen met BVR adviseurs stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur gezocht naar een antwoord op de vraag of en hoe het anders, beter kan. In de brochure 'Ruimtelijke ontwikkeling in Nederland: samen, anders, beter' komt duidelijk naar voren dat een andere werkwijze voor de inrichting van ons land nodig is. Als we namelijk doorgaan op de ingeslagen weg, dan zullen veel gemeenten uitgroeien tot precies aan de grens die hen is aangegeven. Veel gemeenten zullen bijvoorbeeld eigen bedrijfsterreinen en
natuurontwikkelingsprojecten ontwikkelen. Met als resultaat een grote versnippering zodat de ontwikkeling van ecologische en recreatieve verbindingen wordt bemoeilijkt en waardoor de ruimtelijke kwaliteit van ons land zal verslechteren.

Wat moet anders?

* Ontwikkelingsplannen opstellen in plaats van de huidige bestemmingsplannen met als gevolg een integrale gebiedsbenadering waarin rood, blauw en groen beter op elkaar kunnen worden afgestemd.
Resultaat: een betere en duurzamere woon- en leefomgeving;
* ruimtelijke ordening meer van onderaf vormgeven, dus eerdere en grotere betrokkenheid van burgers, maatschappelijke organisaties en markt.
Resultaat: verbreding en versterking van draagvlak, meer commitment, dus snellere besluitvorming;

* meer aandacht voor het gezamenlijk belang in een regio/gebied in plaats van de nadruk te legen op de verschillende belangen tussen de verschillende gemeenten, overheidslagen en maatschappelijke sectoren. Resultaat: ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal die betrokkenen in staat stelt om elkaars belangen te respecteren en te begrijpen en gezamenlijk te zoeken naar integrale oplossingen.

Pleidooi voor een experiment
ANWB, AVBB, Vereniging Natuurmonumenten en VNO-NCW willen dat bovenstaande manier van werken wordt opgenomen in de Vijfde Nota en dat tevens een pilot-project wordt gestart om deze werkwijze in praktijk te brengen. In het onderzoek 'Ruimtelijke ontwikkeling in Nederland: samen, anders, beter' zijn bovengenoemde uitgangspunten toegepast op enkele locaties, waaronder de strook Kustzone Leiden - Alphen aan de Rijn - Groene Hart.

De heer Brinkman (AVBB), de heer Van Woerkom (ANWB), de heer Evers (Natuurmonumenten) en de heer Oudshoorn (VNO-NCW) hebben vanmiddag de brochure 'Ruimtelijke ontwikkeling in Nederland: samen, anders, beter' aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie VROM, de heer Reitsma, aangeboden.



Voor nadere informatie over het persbericht, de persconferentie en het aanvragen van de brochure, kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de betrokken organisaties:

ANWB: 070 - 31 46 254
AVBB: 070 - 32 86 229
Vereniging Natuurmonumenten: 035 - 65 59 971
VNO-NCW: 070 - 34 90 167