Productschap Wijn

Nieuws

Oogstbericht april 2001

Door René van Heusden

Brunello 2000 krijgt drie sterren
Het Consorzio van de DOCG Brunello di Montalcino, een van de meest gereputeerde wijnen uit Toscane, heeft aan het oogstjaar 2000 een beoordeling van drie sterren gegeven. Het maximum aantal sterren dat een jaar kan krijgen is vijf. Drie sterren komt overeen met de kwalificatie goed. Deze waardering werd gewoontegetrouw opgesteld door een commissie van niet minder dan 18 oenologen. Van de meest recente oogstjaren kregen zowel 1999 als 1998 vier sterren (excellent), 1997 vijf (buitengewoon). Het oogstjaar 2000 zal overigens pas vanaf 2005 op de markt verkrijgbaar zijn. Brunello ondergaat namelijk een verplichte rijping van minimaal 2 jaar op hout en minimaal 4 maanden op fles. Bovendien mag hij pas vijf jaar na het oogstjaar in de verkoop komen.

Prijsverhogingen in Bordeaux
In Bordeaux is Château Quinault LEnclos als eerste château-van-naam uitgekomen met een primeurprijs voor het millésime 2000. Deze lag op FF 200 per fles, een verhoging met slechts 5% ten opzichte van 1999. De totale opbrengst van Quinault, een zogeheten garagewijn uit Saint-Emilion waarvan slechts 4800 kisten beschikbaar zijn, was binnen een dag verkocht. Andere châteaux, die pas later met hun prijzen komen, zouden echter veel forsere prijsverhogingen in gedachten hebben, tot wel 30%. Voor Quinault zou dat dit jaar moeilijk te verkopen geweest zijn. Het verhoogde afgelopen jaar zijn prijs al met bijna het dubbele percentage. De 200 francs van Quinault steekt niettemin een beetje bleek af bij de 800 francs die de eigenaar van Château Valandraud, eveneens in Saint-Emilion in gedachten heeft voor zijn wijn. De Premiers Crus gaan daar nog weer over heen met een openingsprijs van 1000 francs. Let wel, per fles van 0,75 liter en enkel voor de handel.

Structureel lagere opbrengsten in Elzas?
De Elzas produceerde in 2000 een volume van ongeveer 1.250.000 liter wijn. Dit komt neer op een gemiddelde opbrengst van 86 hectoliter per hectare. In 1999 lag het rendement nog op 89 hectoliter. Hoewel zon rendement in vergelijking met andere gebieden binnen en buiten Frankrijk nog altijd hoog is, durft Format Raisin, het informatiebulletin van de Elzasser producenten, in dit verband toch al te spreken van een zich doorzettende trend: La chute se confirme. Het zou voor de streek een goede zaak zijn, wanneer dit inderdaad het geval is. Structureel te hoge rendementen gaan immers ten koste van typiciteit c.q. de expressie van het terroir. Een interessant gegeven is in ieder geval wel dat de Elzassers, wanneer ze dat gewild hadden, in 2000 een recordoogst hadden kunnen binnenhalen. Door in diverse stadia van de vegetatiecyclus in te grijpen is dat voorkomen.


Copyright © 1996-2001 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum