Provincie Limburg

DWANGSOMMEN VOOR ILLEGALE HOUTOPSLAG BOWIE IN MAASTRICHT, BRUNSSUM EN WEERT

DWANGSOMMEN VOOR ILLEGALE HOUTOPSLAG BOWIE IN MAASTRICHT, BRUNSSUM EN WEERT

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben de afvalbedrijven Bowie in Maastricht, Brunssum en Weert dwangsommen opgelegd om daarmee snel een eind te maken aan de opslag van afvalhout dat er teveel (Brunssum) of ten onrechte ligt (Maastricht en Weert).

In verband met de ongewenste verwerking van hout op stortplaatsen en de maximale benutting van calorische waarde van hout is EPZ enkele jaren geleden gestart met het initiatief voor de bouw van een vergasser voor verontreinigd afvalhout. In Geertruidenberg is een vergasser gebouwd met een capaciteit van 150.000 ton per jaar. Deze installatie zou een grote rol moeten gaan vervullen in de verwerking van hout. Voor de aanvoer van houtafval naar deze vergasser heeft EPZ een contract afgesloten met Bowie (inmiddels onderdeel van Essent Milieu). Doordat de vergasser last heeft van opstartproblemen is in Limburg (en daarbuiten) op dit moment een tekort aan opslagmogelijkheden voor afvalhout en worden bestaande opslagen benut om het afvalhout op te slaan. Dit leidt tot extreme overtredingen van bestaande vergunningen en vergunningsvoorschriften.

Voor de opslag van houtafval in de Wambachgroeve heeft Essent Milieu reeds een dwangsombeschikking van GS gekregen. Daar was houtopslag in het geheel niet vergund. De opslagcapaciteit voor houtafval binnen Limburg komt - zolang de houtvergasser niet operationeel is steeds meer onder druk te staan. De situaties binnen de inrichingen van Bowie Weert, Brunssum en Maastricht leiden volgens GS tot potentieel brandgevaarlijke situaties. De recente broei in de Wambachgroeve geeft aan dat de brandgevaarlijkheid geenszins ondenkbeeldig is. GS hebben Bowie een aantal opties gedaan voor afvoer van het hout: de Houtbank in Roosendaal of afvoer naar het buitenland.

In totaliteit ligt binnen de drie vestigingen van Bowie ca. 222.000 m3 afvalhout, welke niet vergund dan wel niet op de daartoe vergunde locaties kan worden opgeslagen en derhalve moet worden afgevoerd. Inclusief de opslag in de Wambachgroeve is dit ca. 300.000 m3 afvalhout.

De dwangsommen bedragen voor elk van de drie stortplaatsen 100.000,- per dag met een maximum van 4,1 miljoen voor de situatie in Weert, 3,5 miljoen voor Maastricht en 3.250.000,- voor Brunssum. De Bowiebedrijven hebben vier maanden (Maastricht en Brunssum) resp. vijf maanden (Weert) de tijd de situatie op hun stortplaatsen in orde te maken. Daarna verbeuren ze de genoemde dwangsommen.