NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Uitnodiging Perspresentatie primeur FotoMonument 2000

Op 12 april 2001 vindt de officiële opening van de tentoonstelling 'Kijk ons'in het Zaans Museum te Zaandam plaats. Daar wordt ook het eerste exemplaar van het fotoboek 'Kijk ons! Een kijkje in het dagelijks leven van Nederlanders anno 2000'gepresenteerd aan Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven.

Alle leden van de pers zijn van harte uitgenodigd voor de perspresentatie die voorafgaand aan de opening plaatsvindt. Dit is dé primeur van FotoMonument 2000: alle 6000 ingezonden foto's bij elkaar! Na een korte lunch en toelichting op het project, is er gelegenheid om op je gemak de tentoonstelling te bekijken en met enkele deelnemers te spreken die graag het verhaal achter hun foto's willen vertellen. Tevens ligt er een persmap klaar met hierin onder andere de speeches van de dag en het FotoMonumentboek. Er is ook een ruime keuze in fotomateriaal voor publicatie.

De perspresentatie begint om 12.30 uur met een lunch en is om 14.30 uur afgelopen. De officiële opening begint om 15.30 uur. Voor het publiek is de tentoonstelling te bezichtigen in het Zaans Museum van 13 april tot en met 3 juni 2001. In de tentoonstelling en het fullcolour boek, wordt duidelijk hoe boeiend het gewone leven kan zijn. Iedereen zal zich in de foto's kunnen herkennen, maar zal zich ook verbazen over de gewoonten en gebruiken van hun landgenoten.

'Kijk ons'is een monument gemaakt door, voor en over gewone mensen. Honderden mensen hebben gereageerd op onze oproep hun dagelijks leven op foto vast te leggen voor de toekomst. Hierdoor is een bijzonder tijdsbeeld ontstaan van onze hedendaagse cultuur. De foto's laten zien wat we belangrijk, maar tegelijk vaak zo vanzelfsprekend vinden in ons leven. Zo zijn er foto's van leden van een Rotaryclub die een natuurorganisatie helpen met wilgen knotten, foto's van het werk in de bouw of van spruitjes die gevolgd worden vanaf de pluk uit de tuin tot het afval in de biobak. De foto's zitten vol emotie: de liefde van de boer voor zijn koeien, de trotse blik van de kunstenaar bij zijn creatie en de blijdschap op iemands gezicht tijdens een feestje. De foto's krijgen vooral betekenis door het verhaal dat erachter zit. Een jongetje dat op zijn hurken sip naar een struik aan het staren is, zit bij het graf van zijn cavia. Twee oudere dames nemen afscheid van hun vlinderhondjes, omdat ze niet mee naar het bejaardentehuis kunnen.

De pers kan zich opgeven voor de perspresentatie bij de gemeente Zaanstad, Rob van Heeswijk. Fax: 075 655 24 00, telefoon: 075 655 32
04

Voor inhoudelijke informatie of een recensie-exemplaar van het boek kunt u contact opnemen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, Shirley Parrée. Telefoon: 030 276 02 44,
fax: 030 273 61 11.


04 apr 01 16:06