Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 12-04-2001
Ondertekening Protocol `Een Veilig Huis` (persbericht) Samenwerking bij aanpak relationeel geweld.

Integratie van daderhulpverlening.

In het gerechtsgebouw aan het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht vindt op dinsdagmiddag 17 april de officiële ondertekening plaats van het Protocol `Een Veilig Huis`.

Het arrondissementsparket Utrecht, de Politie Regio Utrecht, de Forensische Polikliniek De Waag en Reclassering Nederland arrondissement Utrecht gaan als samenwerkingspartners bij de ondertekening van dit protocol de verplichting aan samen te werken op het terrein van relationeel geweld.
Deze samenwerking heeft als doel te komen tot een aanpak van relationeel geweld. De integratie van daderhulpverlening in de strafrechtelijke aanpak van relationeel geweld is daarbij uitgangspunt.

Strafrechtelijke actie laat te lang op zich wachten.

Relationeel geweld ook wel `huiselijk geweld` genoemd is een verzamelnaam voor uiteenlopende vormen van inbreuken op de geestelijke en lichamelijke integriteit, waaronder ook seksueel geweld, ten aanzien van (ex-)partners, kinderen en overige gezinsleden.

Uit diverse landelijke onderzoeken blijkt dat op zijn minst een aantal procenten van de bevolking te maken krijgt met ernstige lichamelijke en/of geestelijke gevolgen van relationeel geweld. Tot op heden heeft de strafrechtelijke reactie op een aangifte doorgaans te lang op zich laten wachten. Verdachten worden vaak na verhoor heengezonden of hun voorlopige hechtenis wordt geschorst, zonder afspraken over hulpverlening. In de tijd tot de zitting is de kans groot dat het geweld onverkort doorgaat of ernstiger vormen aanneemt. Met de voorgestelde aanpak wordt beoogd dit te veranderen.

Sluitend zorgaanbod.

Sedert 1998 bestaat in Utrecht het multidisciplinaire project `Een Veilig Huis`. Daarin wordt een sluitend zorgaanbod aan slachtoffers van huiselijke geweld gecoördineerd. Mede in dat kader is overleg gevoerd over de wens om met de strafrechtelijke aanpak, meer dan voorheen, de belangen van slachtoffers van relationeel geweld te dienen. Daadwerkelijk bij te dragen aan het stoppen van het geweld.

Het overleg had tot doel een protocol op te stellen waarin de werkwijze van politie, justitie, reclassering en hulpverlening zodanig op elkaar is afgestemd, dat een effectieve aanpak van relationeel geweld wordt bereikt. Uitgangspunt daarbij is de integratie van daderhulpverlening in de strafrechtelijke aanpak. Het protocol beoogt dan ook een bijdrage te leveren aan het stoppen van relationeel geweld door het bevorderen van een voortvarende en een goed op elkaar aansluitende aanpak bij politie, justitie, reclassering en hulpverlening. Cruciaal is daarbij dat in een zo vroeg mogelijk stadium daderhulpverlening wordt geïnitieerd met de strafrechtelijke afdoening als stok achter de deur. Een mogelijk effect zal zijn dat de aangiftebereidheid van slachtoffers van relationeel geweld toeneemt.

De doelgroep voor dit protocol bestaat uit meerderjarige mannen tegen wie vanwege een strafbaar (seksueel) geweldsfeit ten aanzien van de (ex-)partner, kinderen en/of overige gezinsleden, aangifte is gedaan of ambtshalve vervolging is ingesteld.

Noot voor de redactie,