CBS

Aantal verkeersdoden daalt licht in 2000

In 2000 zijn 1160 personen om het leven gekomen in het verkeer, 2% minder dan in 1999. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS en de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Een kwart van alle verkeersdoden is tussen 15 en 25 jaar oud. De helft van alle verongelukte slachtoffers was inzittende van een personenauto.

Dalende trend
Het aantal verkeersdoden bereikte in het begin van de jaren zeventig zijn top met meer dan 3 duizend slachtoffers. Sindsdien is het aantal verkeersdoden teruggelopen tot eenderde van dat niveau. Na een lichte stijging in 1999 lijkt de dalende trend zich in 2000 voort te zetten.

Drie keer zoveel mannen
Drie van de vier verkeersslachtoffers zijn mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is het grootst in de leeftijd van 20 tot 25 jaar. In deze leeftijdsgroep zijn zes maal zoveel mannen als vrouwen het slachtoffer van een verkeersongeval.

Eén op de vier verkeersdoden tussen 15 en 25 jaar
Jongeren en ouderen hebben een grotere kans in het verkeer te overlijden dan de middelste leeftijdsgroepen. Bij jongeren van 15 tot 25 jaar en 75-plussers is het risico om als verkeersslachtoffer te overlijden twee maal zo groot als bij de rest van de bevolking. In 2000 vielen de meeste slachtoffers in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar (25% van het totaal aantal verkeersdoden). Vijf procent van het totaal aantal verkeersslachtoffers was jonger dan 15 jaar, 13% was ouder dan 75 jaar.

Helft verkeersdoden inzittende auto
De helft van alle verkeersslachtoffers is bestuurder of passagier van een personenauto. Met 594 verkeersdoden is dit veruit de grootste groep. Een vijfde van alle slachtoffers is fietser. Bromfietsers en voetgangers vormen elk bijna een tiende van het totaal aantal verkeersdoden. De lichte daling van het aantal verkeersslachtoffers in 2000 komt vooral door de daling van het aantal slachtoffers onder auto-inzittenden en voetgangers. Het aantal verkeersdoden onder motorrijders is met 12% gestegen. Ook in 2000 is het aantal slachtoffers onder bromfietsers iets toegenomen. Hiermee is de stijgende trend van de laatste jaren voortgezet.

Grootste aantal slachtoffers in Noord-Brabant
Noord-Brabant was de provincie met het grootste aantal verkeersslachtoffers. In 2000 bedroeg het aantal verkeersdoden in deze provincie 218. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 1999. De ontwikkeling van het aantal verkeersdoden per afzonderlijke provincie vertoont jaarlijks een nogal wisselend verloop.

Technische toelichting
Voor de vaststelling van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland zijn gegevens uit drie bronnen gecombineerd: gegevens uit de door de arts of lijkschouwer ingevulde doodsoorzaakformulieren, de rechtbankdossiers in geval van niet-natuurlijke dood, en de ongevalsrapporten die door de politie zijn opgemaakt. Door deze koppeling en integratie van gegevens wordt het risico van onvolledigheid in de individuele bestanden geminimaliseerd. De resultaten van deze geïntegreerde berekening van het aantal verkeersdoden zijn beschikbaar vanaf het kalenderjaar 1996. Reeksen met cijfers uit oudere jaren zijn verkrijgbaar bij de Adviesdienst Verkeer en Vervoer. Deze tijdreeksen zijn echter uitsluitend gebaseerd op informatie die via de politie is verzameld. De in dit persbericht vermelde verkeersdoden zijn allen omgekomen als gevolg van een verkeersongeval in 2000 op Nederlands grondgebied.