Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Doelstelling 25 procent minder verkeersdoden gehaald

DOELSTELLING 25 PROCENT MINDER VERKEERSDODEN GEHAALD

In 2000 zijn 25 procent minder verkeersdoden gevallen ten opzichte van 1985. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft hiermee de doelstelling gehaald die zij in 1986 had gesteld. Voor het aantal ziekenhuisgewonden is een daling gerealiseerd van 20 procent ten opzichte van 1985.

Over de periode 1985-2000 is het aantal gereden kilometers met ruim 50 procent toegenomen. Afgezet tegen de dalende verkeersongevallencijfers is het risico, om in het verkeer dodelijk te verongelukken, met circa 50 procent afgenomen. Wat betreft de ziekenhuisgewonden is sprake van een risicodaling van ruim 40 procent. Uit de registratie blijkt verder dat het aantal overleden bromfietsers gelijk is aan dat in 1999, terwijl het aantal in het ziekenhuis opgenomen bromfietsers met 15 procent is gedaald. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de effecten van de maatregel 'Bromfiets op de rijbaan', die eind 1999 is ingevoerd. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn medio 2001 beschikbaar.

Naast 'Bromfiets op de rijbaan' zijn in de periode 1985-2000 veel maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo is vanaf 1989 het beleid gericht geweest op een aantal speerpunten, zoals alcoholgebruik in het verkeer, beveiligingsmiddelen (gordels, helmen en kinderzitjes) en het aanpassen van de snelheid. Ten aanzien van vrachtauto.s zijn maatregelen genomen voor zijafscherming en is de snelheidsbegrenzer ingevoerd. Daarnaast is het actieplan dode-hoek-spiegel van start gegaan en zijn de inhaalverboden voor vrachtauto.s uitgebreid. Verder is sinds 1996 voor het besturen van een bromfiets een bromfietscertificaat nodig en wordt er strenger opgetreden tegen het opvoeren van bromfietsen.
In 1997 heeft het ministerie het convenant Duurzaam Veilig gesloten met de VNG, IPO en de Unie van Waterschappen. Concrete maatregelen daaruit zijn onder meer snelheidsbeperkende maatregelen, zoals drempels, inrichting van 30 km en 60 km zones en de aanleg van rotondes.
Samen met politie en justitie zijn acties ondernomen op het gebied van snelheidscontroles, strengere aanpak bij snelheidsovertredingen en alocoholgebruik (sneller innemen rijbewijs).
Per 1 mei treedt een nieuwe verkeersregel in werking, waarbij alle bestuurders van rechts voorrang krijgen.

Het aantal verkeersdoden is vastgesteld op grond van de ongevalsgegevens van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en cijfers van het CBS. Samen met het CBS voert de Adviesdienst Verkeer en Vervoer een correctie uit op de gegevens die uit de politieregistratie volgen. De gecorrigeerde cijfers zijn 1160 verkeersdoden in 2000, op basis van de geregistreerde politiecijfers is het aantal 1082.

Anja Sinnema, 070-3517112

12 apr 01 10:10