Ministerie van Justitie

12.04.01

Slachtoffers beter doorverwijzen naar Schadefonds

Onderzoek naar doelgroep en bereik Schadefonds Geweldsmisdrijven

Organisaties die te maken hebben met slachtoffers van geweldsdelicten zullen in de toekomst beter moeten doorverwijzen naar het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Veel slachtoffers lopen naar alle waarschijnlijkheid een schadevergoeding mis omdat men niet op de hoogte is van de mogelijkheden. Dat blijkt uit een onderzoek naar de doelgroep en het bereik van het fonds. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op een congres in Den Haag ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven is 25 jaar geleden opgericht om slachtoffers die het zwaarst getroffen zijn en hun schade niet elders kunnen verhalen een eenmalige uitkering te geven. Het betreft hier zowel een materiële als immateriële tegemoetkoming in de schade die kan oplopen tot enkele duizenden guldens. Vermoed werd dat het fonds zijn doelgroep onvolledig weet te bereiken. Uit het onderzoek is gebleken dat de doelgroep, met de nodige marges, tussen de 20.000 en 30.000 personen omvat. Dat is duidelijk meer dan er thans aanvragen binnenkomen. Vorig jaar waren dat er ongeveer 3700, dit jaar worden er rond de 4500 verwacht. Het Schadefonds streeft ernaar dat iedereen die een beroep op het Fonds kan doen, ook daadwerkelijk de mogelijkheid heeft dit te doen, doordat hij goed geïnformeerd of verwezen wordt.

Daartoe zal er beter naar het Fonds verwezen moeten worden. Op dit moment wordt alleen goed verwezen door de vrijwilligers van de bureaus slachtofferhulp. Politie en medische wereld verwijzen nog onvoldoende door. Niet doorverwijzen komt doordat men soms het Schadefonds niet kent of doordat men de mogelijkheden van het Schadefonds onjuist inschat. Het Schadefonds zal dit verbeteren door zijn voorlichting daarop te richten. Het is inmiddels gestart met een aantal acties om de verwijzers nog beter te faciliteren bij de verwijzing. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan voorlichting aan verwijzers, het beschikbaar stellen van voorlichtingsmateriaal onder meer via een website, aansluiting bij de slachtofferinformatiepunten van het OM (de zogenaamde 1-loketten), en een eenvoudiger aanvraagformulier.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 12-04-2001