Amersfoort, donderdag 12 april 2001

PERSBERICHT

Tweemaal drieling in Dierenpark Amersfoort

Bezoekers van Dierenpark Amersfoort beleven dit Paasweekend een ware primeur met de geboorte van twee drielingen in het park. De ringstaartmaki's en de jakhalzen zijn de blije diersoorten die deze buitengewone drielingen ter wereld hebben gebracht.

De verbijstering rond de geboorte van de drieling bij de ringstaartmaki's was het grootst, want het is de eerste keer dat er in Dierenpark Amersfoort een ringstaartmaki-drieling wordt geboren. Aangezien een ringstaarmaki maar over twee tepels beschikt met een beperkte melkvoorraad is het niet onlogisch dat eenlingen eerder aan de orde van de dag zijn dan meerlingen. De kleinste van de drieling, vond het kennelijk om die reden te druk bij moeders tepels rond etenstijd en heeft een pleegmoeder gevonden om in haar behoeftes te voorzien. Als de kleine ringstaartmaki genoeg heeft gedronken bij haar oppas, gaat zij weer terug naar haar eigen moeder. De pleegmoeder lijkt het oppassen niet vervelend te vinden en de jonge maki krijgt op deze slimme manier voldoende eten en aandacht. De ringstaarmaki's maken deel uit van het zwart-witthema van Dierenpark Amersfoort en zijn dagelijks vanaf 11:00 uur van dichtbij te zien tijdens het nieuwe zwart-wit voederpraatje.

Drie jakhalzen
Ook de geboorte van een drieling bij de jakhalzen zorgde voor de nodige opschudding bij de verzorgers. Sinds de geboorte van de jongen een paar weken geleden, bleven de verzorgers op een afstand om de dieren niet te laten schrikken. Daardoor is er tot deze week onduidelijkheid geweest hoeveel jonge jakhalzen er feitelijk waren. De verzorgers konden pas een kijkje in het nest wagen toen beide ouders in het buitenverblijf waren en kwamen tot de plezierige ontdekking dat er niet twee, maar drie jakhalzen in het nest rondliepen. Naast deze twee bijzondere drielingen, zijn ook jongen te zien bij de zwartkopschapen, stokstaartjes en wel zeven kleine wilde zwijnen.
Open voor het publiek
Dierenpark Amersfoort is in overleg met het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) geopend voor het publiek. Het LNV vindt dat de dierentuinen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) een uiterst goede bescherming bieden aan hun dieren tegen besmetting door het MKZ-virus. De dierentuinen mogen daarom open zijn. De preventieve maatregelen zoals opgesteld in overleg met het Ministerie van LNV zullen van kracht blijven. Leden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zijn: Apenheul, Burgers'Zoo, Dierenpark Amersfoort, Dierenpark wissel, Diergaarde Blijdorp, Dolfinarium Harderwijk, Natura Artis Magistra, Noorder Dierenpark, Ouwehands Dierenpark, Safari Beekse Bergen, Vogelpark Avifauna, Zoo Parc Overloon.

Noot voor de redactie